ВІЙСЬКА ЗВ’ЯЗКУ ЗБРОЙНИХ СИЛИ УКРАЇНИ ПРОДОВЖУЮТЬ НАРОЩУВАТИ СВОЇ СПРОМОЖНОСТІ – ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ГШ ЗСУ

Війська зв’язку Збройних Сили України продовжують нарощувати свої спроможності, в тому числі й за рахунок забезпечення військ (сил) сучасними цифровими завадо-захищеними засобами радіозв’язку. Постачання закуплених радіостанцій у військові частини здійснюється та буде здійснюватися в плановому порядку.

Про це на сторінці у Фейсбук поінформувало Головне управління зв’язку та інформаційних систем ГШ ЗС України.

 

Головне управління зв’язку та інформаційних систем ГШ ЗС України поінформувало, що початок збройної агресії РФ Збройні Сили України зустріли з радіостанціями колишнього СРСР, які не забезпечували захист ні від прослуховування ні від придушення противником, що суттєво впливало на хід ведення бойових дій.

«Тому в 2014-2016 роках негайно було вжито заходів щодо забезпечення військ радіостанціями подвійного призначення Motorola, які гарантували захист інформації, але не були здатні протистояти засобам РЕБ противника. Радіостанції, які були здатні протистояти засобам РЕБ, є радіостанціями військового призначення і коштували в 10-20 разів дорожче. На той час ми не могли собі це дозволити» — інформує підрозділ Генштабу ЗСУ.

Згідно з повідомленням, забезпечивши війська до мінімальної потреби з’явилась можливість почати закуповувати радіостанції військового призначення. Весь цей час фахівцями Збройних Сил, інших військових формувань та правоохоронних органів України вивчалась можливість виробництва таких радіостанцій вітчизняними підприємствами або їх закупівлі у виробників провідних країн світу (Сполучені Штати Америки, Франція, Ізраїль, Туреччина). Критеріями вибору були відповідність тактико-технічних характеристик сучасним потребам Збройних Сил, прийнятна вартість та можливість налагодження їх виробництва в Україні.
«З метою здійснення чесного і об’єктивного вибору радіостанцій УКХ діапазону для Збройних Сил України та інших військових формувань наказом Міністерства оборони України було створено комісію з включенням до її складу представників Збройних Сил України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, провідних профільних науково-дослідних установ та волонтерів. Нагляд за роботою комісії здійснювали народні депутати України, Генеральна прокуратура України та ЗМІ. В результаті роботи комісії всі її члени прийшли до одностайного висновку, що за всіма параметрами радіостанції виробництва турецької державної компанії Aselsan кращі радіостанцій виробництва приватної ізраїльської компанії Elbit Systems, у тому числі і по ціні. Тому ми вважаємо, що розв’язана брудна інформаційна компанія з цього приводу викликана виключно невдоволенням програвшої компанії та її лобістів в Україні» — позначається в повідомленні.

 

Поделиться публикацией