ЧИ ЗАКОЛИСАЄ КИТАЙ ЄВРОПУ

Перебуваючи в Китаї у квітні 2024 року, Олаф Шольц почув чотири принципи Китаю щодо українського питання, які в перекладі з китайської дипломатичної мови означають таке: необхідність діалогу з Росією для гарантування європейської безпеки; припинення підтримки України; сприяння ослабленню України, що створить можливість розпочати мирні переговори; зняття міжнародних санкцій із Росії. Водночас голова КНР наголосив на обов’язковій рівній участі України та Росії в потенційній мирній конференції. Про це пише Дзеркало тижня.

Коли йдеться про питання безпеки, президент Франції Емманюель Макрон не втомлюється повторювати про стратегічну автономію Європи й неприпустимість того, щоб остання стала «васалом США». Цю позицію активно використовує Пекін, аби послабити трансатлантичні зв’язки й досягнути власних цілей у Європі.

Після рішення Італії відмовитися від китайської ініціативи «Пояс і шлях» значення Сербії та Угорщини для Китаю ще більше зростає. Тепер ці країни не лише є провідниками в Європі наративів Москви, що дивним чином збігаються з китайським баченням світу, а й розглядаються як певна альтернатива Італії в прокладанні великого китайського маршруту до ЄС.

За таких обставин єдиним важелем впливу залишається чітка економічна відповідь Пекіну, на яку, вочевидь, іще не готові європейці, котрим наразі комфортніше дрімати під ненав’язливі китайські мелодії. Але допоки музика лунає, Китай тихою ходою просуває власне бачення спільної долі людства та свої глобальні ініціативи, які так суперечать цінностям західної цивілізації, й закладає основу для побудови нового брутального порядку у світі, в якому може бути значно важче спати.

Поделиться публикацией