АРМІЯ ЛИТВИ ОТРИМАЛА ПРИДБАНІ У НОРВЕГІЇ СИСТЕМИ ППО

В батальйон протиповітряної оборони збройних сил Литви надійшли придбані у Норвегії системи ППО середньої дальності (пересувні зенітно-ракетні комплекси середньої дальності) NASAMS.

Про це 22 червня ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение».

«З приходом цих систем посилено захист повітряного простору Литви, продовжує посилення стримування. Об’єднуючи все компоненти ППО в єдине ціле, ми зможемо досягти гарного результату, який змусить потенційних супротивників переосмислити свої наміри, а нам це додасть більше безпеки і надасть більше свободи дій », — сказав для прес-релізу головнокомандувач ЗС Литви, генерал-лейтенант Вальдемарас Рупшіс .

NASAMS — сама широко використовувана система ППО середньої дальності в державах НАТО, вона використовується і для захисту Білого дому у Вашингтоні.

Як стверджують ВС, придбана система — новітня. Системи NASAMS третього покоління зараз знаходяться на озброєнні тільки в арміях Литви і країни-виробника систем — Норвегії.

У зв’язку з придбанням цієї системи модернізована і використовувана зараз в ЗС Литви система ППО ближньої дальності RBS-70.

Обидві системи будуть інтегровані в єдиний щит ППО Литви

Підготовка фахівців для роботи з новою системою відповідно до розроблених ВС Норвегії і заводом Kongsberg Defence & Aerospace методикою і програмами вже почалася в кінці минулого року в Норвегії.

Подальша підготовка буде здійснюватися в Литві, де норвезькі фахівці продовжать роботу в самому батальйоні ППО. Планується, що до 2021 року буде завершена підготовка персоналу і розпочато інтеграція озброєння в єдину систему ППО НАТО.

Литва купила системи NASAMS на підставі договору, підписаного Міністерством оборони і норвезької компанії Kongsberg 26 жовтня 2017 року, його вартість — 110 млн євро.

 

 

 

 

Поделиться публикацией