АМЕРИКАНСЬКІ ПОВІТРЯНІ СИЛИ ОТРИМАЮТЬ ОНОВЛЕНІ ВЕРСІЇ ВИНИЩУВАЧІВ

Американські Повітряні Сили отримають оновлені версії винищувачів F-15 – F-15EX.

Про це липня ц.р. повідомив секретар Повітряних Сил США.

Військові підписали контракт на поставку першої партії з восьми нових літаків, розробкою яких займається американський авіабудівний концерн Boeing.

Винищувачі F-15 «Strike Eagle» надійшли на озброєння ПС США в кінці 1980-х років. Вони були розроблені на базі винищувачів F-15 Eagle, прийнятих на озброєння в середині 1970-х років.

Останні закупівлі F-15 були проведені ПС США у 2001 році. Частина літаків на озброєнні Повітряних сил вже застаріла і потребує заміни.

Нині в США не існує альтернативи винищувача F-15 – нові бойові літаки такого класу не розроблялися через те, що значну частину бюджетів відтягували на себе проєкти винищувачів F-22 Raptor і F-35 Lightning II.

Проєкт F-15EX був запропонований ПС США в якості відносно дешевого і швидкого способу поповнити важку фронтову авіацію новими літаками.

В цілому ПС США мають намір придбати 76 винищувачів F-15EX, витративши на них в цілому 23 мільярдів доларів.

За умовами угоди з Boeing, перші два літаки військові отримають у 2021 фінансовому році, а інші шість будуть поставлені ПС США у 2023 фінансовому році (почнеться 1 жовтня 2022 року).

Компанія Boeing представила проєкт модернізації винищувача-бомбардувальника F-15 влітку 2018 року.

F-15EX стане двомісним винищувачем. Він буде адаптований для застосування широкого спектра сучасних озброєнь.За інформацією керівника програми F-15EX в компанії Boeing Лорі Шнайдер, F-15EX є найдосконалішою версією F-15 багато в чому завдяки цифровій архітектурі.

F-15EX зможе нести більше озброєння в порівнянні з будь-якими іншими винищувачами свого класу і виконувати пуски, в тому числі, гіперзвукової зброї довжиною до 22 футів (6,7 м) і вагою до 7000 фунтів (3180 кг).

F-15EX буде оснащений електродистанційною системою управління, новою системою радіоелектронної боротьби, вдосконаленою кабіною пілотів.

Додатково новітніми бойовими системами й програмним забезпеченням.

 

Найбільш істотною відмінністю F-15EX від застарілих F-15 є бойова система з відкритою архітектурою Open Mission Systems (OMS), яка дозволить швидко впроваджувати новітні авіаційні технології.

Поделиться публикацией