ІРАНСЬКІ ДРОНИ-КАМІКАДЗЕ МАЮТЬ ЄВРОПЕЙСЬКІ КОМПОНЕНТИ – THE GUARDIAN

Іранські дрони-камікадзе, використані військами РФ в останніх атаках на українські міста, мають європейські компоненти, згідно з секретним документом, який Київ передав своїм західним союзникам.

Про це 26 вересня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на The Guardian.

У 47-сторінковому документі, представленому українським урядом країнам G7 у серпні, стверджується, що за попередні три місяці було здійснено понад 600 атак на міста з використанням безпілотних літальних апаратів (БПЛА), що містять західні технології.

Згідно з документом, отриманим Guardian, 52 компоненти, вироблені західними компаніями, були виявлені в безпілотниках Shahed-131 і 57 і  у моделі Shahed-136, яка має дальність польоту 2000 км і швидкість 180 км/год.

П’ять європейських компаній, у тому числі польська дочірня компанія британської транснаціональної корпорації, названі як оригінальні виробники виявлених компонентів.

«Серед виробників є компанії зі штаб-квартирами в країнах санкційної коаліції: США, Швейцарії, Нідерландах, Німеччині, Канаді, Японії та Польщі», — йдеться в доповіді.

Згідно з документом, Іран вже диверсифікував своє виробництво, використовуючи сирійську фабрику в порту Новоросійська, але виробництво безпілотників переміщується до Росії, в центральну частину Татарстану, в Алабугу, хоча Тегеран продовжує постачати компоненти.

У доповіді йдеться про те, що іранський уряд намагається «відмежуватися від надання Росії зброї» і «не може впоратися з російським попитом та інтенсивністю її використання в Україні».

Серед пропозицій щодо дій західних союзників України — на які вони, ймовірно, не погодяться, є «ракетні удари по заводах з виробництва цих БПЛА в Ірані, Сирії, а також по потенційному виробничому майданчику в Російській Федерації».

«Зазначене може бути здійснено Силами оборони України у разі надання партнерами необхідних засобів ураження», — йдеться у документі.

Жодних припущень про будь-які правопорушення з боку західних компаній, чиї деталі були виявлені, немає.

«Іранське виробництво БПЛА адаптувалося і здебільшого використовує доступні комерційні компоненти, постачання яких погано або взагалі не контролюється», — йдеться в документі.

Митна інформація, згідно зі звітом, показує, що «майже весь імпорт до Ірану походить з Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В’єтнаму і Коста-Ріки».

Депутат Європарламенту Барт Гроотуїс, який входить до підкомітету з питань оборони і безпеки, заявив, що між розвідувальними службами ЄС не було достатньої координації для боротьби зі зловживанням західними компонентами.

«Я думаю, що багато європейських розвідувальних служб навіть не розглядають питання санкцій», — сказав він.

 

Поделиться публикацией