ЄГИПЕТ ТАЄМНО ПЛАНУВАВ ПОСТАВЛЯТИ РАКЕТИ В РОСІЮ — THE WASHINGTON POST

Президент Єгипту Абдель Фатах ас-Сісі, один із найближчих союзників Америки на Близькому Сході, чия країна отримує суттєву допомогу США, видав розпорядження виготовити до 40 тисяч ракет для таємної відправки їх  Росії, йдеться у одному з оприлюднених документів розвідки США.

Частина датованого 17 лютого надсекретного документа містить роздруківку розмови між Сісі та високопоставленими єгипетськими військовими. В ньому також йдеться про плани постачати Росії артилерійські снаряди та порох. У документі Сісі наказує офіційним особам тримати в таємниці виробництво та відвантаження ракет, «щоб уникнути проблем із Заходом».

Видання The Washington Post отримало відповідний документ із числа опублікованих у лютому та березні в Discord зображень секретних файлів. Раніше про нього документ не повідомлялося.

У відповідь на запитання щодо документа та достовірності розмов, які в ньому описані, посол Ахмед Абу Зейд, речник МЗС Єгипту, сказав, що «позиція Єгипту від самого початку базується на непричетності до цієї кризи та зобов’язанні підтримувати однакову дистанцію з обома сторонами, одночасно підтверджуючи підтримку Єгиптом статуту ООН і міжнародного права в резолюціях Генеральної Асамблеї ООН». «Ми продовжуємо закликати обидві сторони припинити бойові дії та досягти політичного рішення шляхом переговорів», — сказав він.

Представник уряду США на умовах анонімності сказав, що у них немає даних про реалізацію плану з експорту ракет. «Ми не бачили, щоб це відбувалося», — додав він.

Постачання зброї Росії для її війни в Україні означало б потенційно вибуховий гамбіт для Єгипту, який, незважаючи на поглиблення зв’язків із Москвою, нарощує партнерство зі Сполученими Штатами, які протягом десятиліть надають країні понад 1 мільярд доларів на рік в якості безпекової допомоги. У документі прямо не сказано, чому Росія зацікавлена в придбанні ракет, але її військові витратили величезну кількість боєприпасів під час війни, а уряд США стверджував, що Північна Корея таємно постачає Росії артилерійські снаряди і що Китай розглядає можливість робити те саме .

Єгипет, як і інші американські партнери на Близькому Сході, намагався залишитися осторонь протистояння західних країн із Росією щодо України, шукаючи захисту від потенційного зниження ролі Америки в регіоні та нові засоби для забезпечення власної економічної і військової безпеки. Вторгнення Росії в Україну підняло ціни на товари в усьому світі та створило серйозний тиск на Єгипет — найбільшого світового імпортера пшениці, який останніми роками отримав понад 80% пшениці з Росії та України.

«Єгипет є одним із наших найдавніших союзників на Близькому Сході. Якщо це правда, що Сісі таємно виготовляє для Росії ракети, які можуть бути використані в Україні, ми повинні серйозно переглянути наші відносини», — повідомив сенатор Кріс Мерфі, який є членом комітету Сенату з міжнародних відносин і фінансування. 

Сара Маргон, директор відділу зовнішньої політики США Фонду відкритого суспільства та колишня кандидатка адміністрації Байдена на посаду уповноваженого з прав людини в Державному департаменті, заявила, що «свідоме постачання ракет російському уряду, який розпочав відверту війну та вчинив інші криваві злочини, є просто поза межами, особливо для нібито близького союзника США».

За її словами, це викриття, якщо воно є правдивим, порушує питання про те, чи повинні Сполучені Штати продовжувати захищати та підтримувати Єгипет, чий уряд не проти продажу зброї  — кроку, який, імовірно, забезпечив би невідкладні потреби Каїра, однак, безумовно, мав би серйозний негативний глобальний вплив.

Поделиться публикацией