ФРАНЦІЯ ПІДГОТОВИТЬ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ ДЛЯ НОВОЇ СИСТЕМИ ППО

Франція в рамках військової допомоги підготовить офіцерів України для нової системи ППО

Про це заявили під час зустрічі міністрів оборони України та Франції, не називаючи систему ППО для України.

Скоріше за усе, йдеться про сучасні зенітно-ракетні комплекси SAMP-T, про плани передачі яких Францією та Італією повідомлялося у жовтні 2022 року.\ Франція та Італія прийняли на озброєння комплекс SAMP/T у 2005-2006 роках. Протягом 2006-2014 років обидві країни виробили 18 батарей та 1400 ракет до нього. Згідно з The Military Balance за 2021 рік, станом на кінець минулого року Франція мала 40 комплексів SAMP/T, Італія – 20 комплексів SAMP/T.

Зараз французькі та італійські ЗС використовують SAMP/T в модифікації Block 1, що дозволяє боротись із балістичними ракетами з дальністю ураження до 600 км (під таке визначення підпадає зокрема балістична ракета до ОТРК «Искандер»). Готується й модифікація Block 2, яка буде здатна збивати ракети із дальністю дії до 2000 км.

Комплекс SAMP/T складається з таких елементів – радіолокаційна станція Thompson-CSF ARABEL кабіна бойового управління (FCU) та до 6 самохідних пускових установок вертикального старту з пусковими модулями на 8 зенітних ракет Aster-30.

Також відомо, що Олексій Резніков проінформував Себастьєна Лекорню про те, що французьке озброєння є одним з важливих чинників, які допомагають Україні знищувати ворога та захищати наше небо від російських ракет.

Франція здійснює допомогу  за декількома напрямками:

передача обладнання армії Франції для української армії на початку 2023 року;

внесок 500 млн.євро у Європейський Фонд миру, який є важливим інструментом, силою і міццю Європи для підтримки України;

новостворений  фонд у Франції, через який Україна може адресувати замовлення французькому воєнно-промисловому комплексу.

Поделиться публикацией