ФРАНЦІЯ ВІДПРАВЛЯТИМЕ УКРАЇНІ 3000 АРТБОЄПРИПАСІВ ЩОМІСЯЦЯ

Франція втричі збільшує виробництво 155-міліметрових боєприпасів для України.

Про це повідомили в міністерстві оборони Франції, додавши, що нарощування виробництва боєприпасів дозволить відправляти Україні до 3000 155-мм снарядів на місяць, починаючи з 2024 року. «Від 1000 снарядів у січні 2023 року до 3000 на місяць у січні 2024 року», – розповів міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

Крім боєприпасів, французька компанія Nexter Systems також збільшить виробництво САУ Caesar із двох на місяць до восьми, починаючи з наступного року. Лекорню заявив, що крок країни щодо збільшення виробництва зброї та боєприпасів є «конкретним результатом» переходу до «військової економіки», до якої закликав президент Франції Еммануель Макрон.

В умовах такої економіки Європі знадобиться «набагато більша оборонна промисловість», щоб уникнути надмірної залежності від інших країн. Зі свого боку, Париж скоригував свій шестирічний план видатків на оборону з урахуванням нової геополітичної ситуації.

Загалом 413 мільярдів євро (436 мільярдів доларів) буде виділено на оборону з 2024 по 2030 рік, що стане найбільшими військовими витратами Франції за понад п’ять десятиліть. Макрон прогнозує, що військова економіка триватиме «довгий час», доки Росія продовжить атакувати Україну. На початку жовтня стало відомо, що Франція надасть Україні ще шість самохідних 155-мм артилерійських установок Caesar виробництва компанії Nexter. Крім того, підписано угоду про обслуговування САУ Cаesar і виробництво деяких деталей на одному з українських підприємств. У вересні Україна та Франція обговорили можливості започаткування спільного виробництва озброєнь.

Поделиться публикацией