У США МОЖУТЬ УХВАЛИТИ НАЙБЛИЖЧИМИ ТИЖНЯМИ РІЧНИЙ ПАКЕТ ДОПОМОГИ УКРАЇНІ ВІД $50 ДО $100 МЛРД — WSJ

Сенатори США від обох партій найближчими тижнями планують ухвалити річний пакет допомоги Україні обсягом від $50 до $100 мільярдів, пише The Wall Street Journal. Це значно перевищує суму допомоги у розмірі $24 мільярди, про яку просив президент Байден у серпні.

Представники як демократів, так і республіканців, вважають, що було б доречніше ухвалити один великий пакет, ніж кілька менших,  особливо для республіканців, які перебувають під зростаючим тиском з боку виборців їхньої партії з приводу подальших витрат на війну. «Я хочу зробити це і більше не повертатись до цього, щоб українці пережили, наступний рік, щоб росіяни зрозуміли, що для них це на гірше, а не на краще», — зауважив сенатор-республіканець Ліндсі Грем. Декілька сенаторів і помічників, опитаних The Wall Street Journal, назвали загальну суму, необхідну для фінансування України наступного року, від $50 до $100 мільярдів. Ліндсі Грем запропонував в якості суми на підтримку України до президентскьих виборів у листопаді 2024 року $60-$70 мільярдів. Сенатор-демократ Річард Блюменталь, так само рішучий прихильник України, вважає, що цифра мала би бути ближчою до $100 мільярдів, однак зауважив, що готовий піти на компроміс, якщо республіканці погодяться з $60 мільярдами.

За словами МакКола, після усунення МакКарті робота Палати загальмувала, однак ініціатори пакету розраховують ухвалити річний пакет допомоги в період між 16 жовтня, коли Сенат повернеться з канікул, і 17 листопада — датою закінчення поточного законопроєкту про тимчасові витрати.

Поделиться публикацией