У СЕРЕДОВИЩІ ОПК ВІДСУТНЯ КОНКУРЕНЦІЯ, ДОСІ ДІЄ МОНОПОЛІЯ ДЕРЖАВИ – СКІПАЛЬСЬКИЙ

Політика у сфері оборони і безпеки за часів майже всіх українських  президентів та урядів  була відсунена на другий план. Про це у коментарі інформагентству «Оборонно-промисловий кур’єр» сказав екс-керівник Головного управління розвідки Міноборони України (1992-1997), віце-президент Центру стратегічних досліджень та аналізу Олександр Скіпальський.

За його словами, починаючи ще з 90-х років минулого століття військово-політичне керівництво держави розглядало ВПК, майно збройних сил, зброю, склади з військовою технікою як предмет збагачення, а не як необхідний компонент захисту та оборони країни.

Генерал Скіпальський переконаний: весь цей час Москва свідомо руйнувала українську армію та «оборонку», зокрема, за рахунок своїх кадрів.

«У призначеннях візьміть тільки Саломатіна (ген директор ДК «Укроборонпром» 2010-2012рр, міністр оборони України 2012р. – ред.). Його призначають спочатку на Укроборонпром. Що він зробив по-перше? Дав команду відкрито скопіювати документи, які стосуються торгівлі зброєю України за попередні часи. Потім цю папку відвіз до Москви. Там в нього був свій кабінет. І туди підлеглі з Укроборонпрому літали до нього на доповідь», — аргументує досвідчений розвідник.

Як зазначив співрозмовник, окупація Криму та війна на Донбасі змінили акценти та підходи до оборонної політики. Проте, на переконання генерала Скіпальського, досі недостатньо уваги приділяється сучасним видам озброєння, техніки, зокрема, спеціальної розвідувальної техніки та спецзасобам.

«На жаль, держава до того процесу майже не залучає приватний бізнес, який є набагато гнучкіший до вимог часу та нагальних потреб військових структур. У середовищі ОПК відсутня конкуренція, не діють економічні закони, у цій сфері немає глибокого технологічного прориву. Але досі існує монополія держави, вірніше представників влади, які працюють на олігархічні клани», — вважає співрозмовник агентства.

ІА «ОПК»

 

Поделиться публикацией
-->