У БЮДЖЕТІ НА 2022 РІК НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО СУТТЄВЕ ЗБІЛЬШЕННЯ КОШТІВ НА СФЕРУ НАЦБЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

У бюджеті на 2022 рік не передбачено суттєве збільшення коштів на сферу нацбезпеки і оборони.

Про це 12 серпня ц.р. повідомив «Апостроф», посилаючись на заяву віце-прем’єр-міністра України Олега Уруського в ході Міжнародного оборонного інвестиційного форуму. «За попередніми даними Мінфін не передбачає суттєвого збільшення виділення коштів на сферу національної безпеки і оборони», — зазначив Уруський. Разом з тим віце-прем’єр додав, що державне оборонне замовлення цього року, незважаючи на затримку в його прийнятті, виконується динамічно, але проблеми все ж залишаються.

«Державне оборонне замовлення було прийняте з невеликою затримкою, але це пов’язано з тим, що Міноборони затримало на півтора місяця подачу своїх пропозицій, але зараз замовлення прийняте і вся нормативно-правова база, необхідна для його виконання також прийнята. Більш того, в цьому році ми рухаємося по виконанню оборонного замовлення в два рази краще, ніж у минулому році. Якщо в минулому році виконання на цей період часу становила близько 30%, то на сьогоднішній день ДОЗ виконується на більш ніж 60%. Наш головний замовник ДОЗ — Міноборони. Бюджет його замовлення 22,7 мільярда гривень, і на сьогодні вони уклали контракти на 17 мільярдів. Але багато контрактів перехідні — з минулого року. З новими контрактами ситуація мене поки не влаштовує », — підкреслив Уруський.

Однак за словами керівника КБ «Луч» Олега Коростельова, в системі оборонних закупівель України є один істотний мінус. «Відносно недавно був прийнятий новий закон про оборонні закупівлі. Але що ми там бачимо: там є пункт, в якому йдеться про закупівлі озброєння за кордоном. Наприклад, у Франції вважається, що не можна витрачати більше 25% від загального бюджету закупівель, на закордонні закупівлі. Свої гроші потрібно вкладати в свою державу. Це аксіома, яка зрозуміла навіть не економістам. Чим більше ми віддаємо гроші туди, тим менше залишається тут. У Польщі якщо на тендер виходить вітчизняна компанія, то їй віддається пріоритет. У нас же фінансування закупівель за кордоном склало більше 60%. Більш того, ці закупівлі йдуть по кредитах, а кредити ж не безвідсоткові. У нас немає в законі обмежень: закупили і спасибі », — зазначив Коростельов.

Поделиться публикацией