У БЕЛЬГІЙСЬКОЇ ПРИВАТНОЇ КОМПАНІЇ НАМАГАЮТЬСЯ ВИКУПИТИ ТАНКИ LEOPARD 1 ДЛЯ УКРАЇНИ

У бельгійської приватної компанії намагаються викупити танки Leopard 1 для України. Ангари компанії OIP Land Systems містять сотні одиниць різної бронетехніки та вважаються одними із найбільших приватних запасів зброї в Європі.

Про це 1 лютого ц.р. повідомив Мілітарний.

В ангарі стоїть 50 танків Leopard 1, 38 німецьких зенітних установок Gepard, 112 австрійських легких танків SK-105, 100 італійських бронетранспортерів VCC2 і 70 бронетранспортерів M113.

«Багато цих танків стоять тут роками. Сподіваюся, тепер настав час, коли вони нарешті побачать якісь бойові дії в Україні», – розповів голова OIP Land Systems Фредді Верслуйс.

Загалом його фірма має на складі близько 500 броньованих машин.

Після проходження військової служби Верслуйс дев’ять років пропрацював у бельгійській армії у підрозділі, який відповідав за контроль якості танків та боєприпасів.

У 1989 році він приєднався до OIP – компанії, яка спеціалізується на оптичному устаткуванні, а потім заснував OIP Land Systems – дочірню компанію, яка скуповує старе військове обладнання, розраховуючи на те, що одного разу на нього знову виникне попит.

«Вся наша робота законна, ми діємо за правилами і маємо всі необхідні ліцензії», – розповів голова OIP у відповідь на ярлик «торгівця зброєю».

Компанія напряму купувала танки у європейських урядів, які скорочували свої витрати на оборону.

У рамках однієї з великих угод Верслуйс купив 50 танків Leopard 1, які бельгійський уряд вивів з експлуатації у 2014 році, по 37000 євро за кожен.

«Це була ринкова ціна через геополітичну ситуацію на той час. Але купівля цих списаних танків була для нас великою авантюрою. Великий, великий ризик», – сказав він.

Протягом багатьох років OIP Land Systems не могла продавати Leopard 1 та Gepard, оскільки німецьке законодавство вимагає схвалення Берліна для реекспорту.

 

Поделиться публикацией