УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ УНЕМОЖЛИВЛЮЮТЬ ДОМІНВАННЯ В НЕБІ ЗС РФ ЗАВДЯКИ ДРОНАМ ТА ТЕХНОЛОГІЇ STARLINK

Глобальна супутникова система Starlink, що розгортається компанією SpaceX винахідника Ілона Маска для забезпечення високошвидкісного широкосмугового супутникового доступу в Інтернет у місцях, де він був ненадійним, дорогим або повністю недоступним, дає змогу українським військовим ефективно діяти у небі. Starlink забезпеує українським силам перевагу у безпілотній боротьбі проти російського агресора, оскільки такі супутники постійно забезпечують українські дрони інтернет-зв’язком під час бойових дій.

Про це йдеться в матеріалі Youtube-каналу Newsader.

Інформується, що завдяки Starlink безпілотники цілодобово і повсюдно здатні вести ефективну розвідку, коригувати вогонь артилерії, а також завдавати ударів з повітря.

Що цікаво, в сюжеті мові йдеться не лише про вже добре всім відомі безпілотники Bayraktar TB2, які Україна закупила у Туреччини, а й про українських безпілотників PD-1 (People`s Drone). Саме ці безпілотники виконують функції очей та вух для українських підрозділів, які здійснюють ураження повітряних цілей.

People`s Drone PD-1, розроблений ТОВ «Укрспецсистемз» (UkrSpecSystems). Апарат з самого початку створювався для ведення розвідки. Але у він був доопрацьований, після чого отримав функцію вертикального зльоту та посадки, а також позбувся катапульти для запуску. Наразі нова версія PD-1 оснащена новим потужнішим двигуном, який відтепер може оснащуватись баражуючими боєприпасами, що встановлюються у спеціальні підвісні контейнери, які розташовані по одному на кожному крилі. Маса корисного навантаження, за інформацією розробників, становить 8 кг. Максимальний час польоту 5 годин.

До того ж, PD-1 може передавати інформацію в режимі он-лайн будь-які командні пункти. На підприємстві повідомляються, що це якраз той момент, коли безпілотник функціонує в реальному масштабі часу.

Ба більше, ТОВ «Укрспецсистемз» у 2021 році представило безпілотний авіаційний комплекс PD-2, а наразі він вже вважається флагманом компанії. Практична висота польоту PD-2  – понад 4000 метрів, цифровий канал зв’язку із роботою до 200 км. Корисне навантаження до 7 кг. На підприємстві запевняють, що в комплекті цього комплексу поставляється гіростабілізована платформа серії USG-400. Вона оснащена оптичною камерою денного бачення, тепловізійною камерою, лазерним далекоміром та блоком обробки операційних даних.

Поделиться публикацией