УКРАЇНСЬКИЙ ОПК НАЛАГОДИВ ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕМЕНТІВ ДИНАМІЧНОГО ЗАХИСТУ “КОНТАКТ-1”

Український оборонно-промисловий комплекс налагодив виробництво елементів динамічного захисту “Контакт-1”. Відео з елементами захисту оприлюднили в соціальних мережах.

Про це 14 серпня ц.р. повідомив Мілітарний.

На озброєнні українських військових помітили елементи динамічного захисту 4С20 “Контакт-1” 2023 року виготовлення.

Також на пластинах є маркування з типом вибухової речовини ПВР-5А, що міститься всередині елементу. Варто зазначити, що маркування виконано українською мовою, тобто “ПВР” — пластична вибухова речовина. Останнє говорить про українське походження виробу.

Ці пластини вкладаються по дві одиниці в спеціальні коробчаті контейнери, котрі навішують на важку бронетехніку й танки.

Вони ефективно захищають важливі ділянки броні від простих кумулятивних боєприпасів, таких як ручні протитанкові гранатомети, та старих керованих протитанкових ракет.

“Контакт-1” був розроблений ще у радянському союзі в 1982 році та належить до першого покоління динамічного захисту. Його елементи відомі у збройних силах під індексом 4С20.

Конструктивно елемент 4С20 – це пластина, котра у розрізі схожа на “пиріг” із вибухівки, що з обох боків вкрита металевими пластинами товщиною 2,3 мм. Сам шар вибухівки ПВР-5А (85% гексогену) завтовшки 5,4 мм і важить 260 грамів.

Принцип його роботи заснований на розсіюванні кумулятивного струменю шляхом метання у його напрямку металевої пластини під дією енергії направленого вибуху.

При влучанні кумулятивного боєприпасу в елемент динамічного захисту вибухова речовина всередині детонує та “виштовхує” металеві пластини корпусу у протилежні сторони. Під час руху пластини перетинають траєкторію струменя, постійно впливаючи на нього. Частина енергії струменю витрачається на пробиття цих пластин, а бічний імпульс від зіткнення дестабілізує струмінь.

За умови правильного встановлення елементів динамічного захисту на броні він здатен нейтралізувати до 350-400 мм бронепробиття кумулятивного струменю.

Проте “Контакт-1” не здатен ефективно протидіяти тандемним кумулятивним боєприпасам та підкаліберним снарядам.

Більше про аналогічні засоби, що застосовуються у російсько-українській війні, ви можете прочитати у статті “Мілітарного” про динамічний захист.

 

Поделиться публикацией