УКРАЇНСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО ПРОДОВЖИТЬ ВИГОТОВЛЯТИ ДЛЯ США ПЕРШІ СТУПЕНІ РАКЕТ-НОСІЇВ ANTARES

Державне підприємство «Південний машинобудівний завод ім. Макарова» продовжить виготовляти для США перші ступені ракет-носіїв Antares.

Про це  30 грудня ц.р. повідомив портал Мілітарний.

«Південмаш» уклав договір про продовження виготовлення основної конструкції першого ступеня ракет-носіїв Antares, повідомили у пресслужбі державного підприємства.

«Напередодні Різдва підписано новий контракт із нашими американськими партнерами за темою «Антарес», – йдеться у повідомленні.

Замовлено виготовлення основної конструкції першого ступеня (ОКПС) під номерами 21 і 22.

На державному підприємстві повідомили, що з контрактом були проблеми через невизначеність NASA із конфігурацією ракети-носія:

«Слід зазначити, що ситуація тривалий час була невизначеною, оскільки майбутнє проєкту залежало від позиції NASA. Зараз очікування позаду, наш замовник визначився з конфігурацією ракети-носія, що дозволило укласти контракт. Більше того, очікується додаткове підтвердження від NASA, після якого можна буде домовлятися про виробництво ще кількох ОКПС», – повідомили у пресслужбі «Південмашу»

Співробітництво з американцями подовжено на термін до трьох років.

Розробкою ракети-носія займалась американська компанія Northrop Grumman Innovation System (колишня Orbital Sciences Corporation).

Antares складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП «КБ «Південне» та виготовило ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів) та iн.

11 серпня, цього року, о 01 годині 01 хвилині за київським часом із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США), ракета-носій Antares вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus. Це був другий у 2021 році пуск ракети . Вона вивела в космос 3724 кг корисного вантажу NASA для Міжнародної космічної станції.

Перший запуск ракети-носія Antares відбувся 21 квітня 2013 року відповідно до скорегованого плану і був успішним.

Поделиться публикацией