«УКРАЇНСЬКА БРОНЕТЕХНІКА» ПРЕДСТАВЛЯЄ ДВІ НОВІТНІ РОЗРОБКИ НА БАЗІ БРОНЕАВТОМОБІЛЯ «НОВАТОР»

Конструкторсько-виробниче підприємство «Українська бронетехніка» вперше під час виставки «Зброя та Безпека-2021» продемонструє новий розвідувально-ударний безпілотний авіаційний комплекс (БАК) RAM II на базі бронеавтомобілю «Новатор».

Як повідомили ІА «ОПК» в КВП «Українська бронетехніка»,  БАК RAM II – це високоточний ударний баражуючий безпілотний авіаційний комплекс. Безпілотник призначений для нанесення точних та ефективних ударів по ворожих силах та мінімізації супутнього збитку при використанні в міській місцевості. Бойовий радіус такого безпілотника до 30 кілометрів, а крейсерська швидкість становить 70 км/год. Крім того, Full HD камера безпілотника обладнана десятикратним зумом. На підготовку до польоту такого бойового дрону необхідно близько 10 хвилин. Його бойова частина має вагу 3 кг, а максимальна підйомна вага безпілотника 8 – 10 кг.

Завдання розпізнавання об’єктів апаратурою безпілотника перенесене від можливостей зорового сприйняття людини в машини та комп’ютери. Система стеження дозволяє оператору використовувати підвіс з камерою для вибору статичних та рухомих цілей у полі зору камери, використовуючи комп’ютерну мишу. Для подальшої обробки є функція збереження скріншотів та відеофрагментів. На борту безпілотного авіаційного комплексу встановлено міні-комп’ютер для реалізації алгоритмів комп’ютерного зору в режимі реального часу.

Для запобігання помилок, які викликані людським фактором, під час проведення операцій безпілотний авіаційний комплекс має максимальну кількість автоматичних функцій. Він може відстежувати цілі, визначати координати. Крім того, БАК здатний діяти у складі рою та виявляти ворожі сигнали.

До того ж, як повідомляє КВП «Українська бронетехніка», БАК RAM II вміщує у собі цілий список навігаційних систем та оснащений великою кількістю сенсорів, які забезпечують надання точної інформації про розміщення БАК, його швидкість, висоту та координати цілі в режимі реального часу. А завдяки електричному мотору у силовій установці, БАК RAM II має низьку шумову помітність.

У випадках нештатних ситуацій оператор може обрати безпечне повернення додому, баражування та очікування команди. До речі, для збереження БАК передбачений парашутний метод посадки. Таким чином, в БАК інтегровано елементи штучного інтелекту.

Крім того, залежно від специфіки місії, можна обрати тип боєголовок, швидко і просто замінивши один тип бойової частини на інший. Зокрема, йдеться про такий опціон.

Протипіхотна бойова частина – досягається максимальна ефективність при застосуванні проти піхоти.

Термобарична бойова частина – найкраще використовувати проти ворожих укріплень, будівель і в закритих приміщеннях.

Кумулятивна (вибухонебезпечний снаряд) бойова частина EFP – найкраще застосовувати проти броньованої техніки, для ураження будівель і т.п.

Показово, що розміщення БАК RAM II передбачається на базі броньованого автомобілю «Новатор». Висока мобільність, прохідність та рівень захисту екіпажу, які забезпечує машина, дозволяє швидко дістатися району виконання завдання, максимально наблизитися і точно вразити ціль, а після – безпечно повернутися на базу. Таким чином, ефективність місії суттєво збільшується, а час її проведення зменшується.

«Глобальний тренд ринку озброєння – машини із ударними БПЛА, здатні демонструвати швидкість та прохідність і водночас гарантувати безпеку екіпажу. Ми пішли саме цим шляхом, поєднавши найкраще рішення щодо базового автомобіля із точки зору мобільності та БПЛА, що має найкращі перспективи в цьому сегменті», – резюмували на підприємстві.

Крім того, під час виставки «Зброя та Безпека-2021» підприємство продемонструє бронеавтомобіль «Новатор» із бойовим модулем НСВТ 12,7 мм (з можливістю модифікації під встановлення кулемету Browning M2).

На підприємстві зазначили, що це сучасна високоточна багатоцільова збройова система третього покоління. При цьому дистанційно керований бойовий модуль призначений для використання в статиці та динаміці на наземних стаціонарних, наземних мобільних і морських платформах. Високоточний, легкий, низькопрофільний бойовий модуль з дистанційним управлінням встановлюється на «Новатор» без доопрацювання броньованого корпусу – з використанням штатного евакуаційного люка.

Управління бойовим модулем здійснюється зсередини машини навідником-оператором з використанням пульту управління і багатофункціонального сенсорного дисплея з підтримкою технології multi-touch. У цій конфігурації повністю гіростабілізований в двох площинах бойовий модуль на карданній підвісці з дистанційним управлінням забезпечує швидке виявлення і ураження цілей, одноетапний процес прицілювання та надзвичайно високу ймовірність влучання без ризику відкритого положення оператора. Дальність виявлення цілей до 10 км.

«Завдяки потужній електрооптиці збройова система забезпечує відмінні оглядові можливості вдень і вночі в усіх сучасних сценаріях театру бойових дій, включаючи гірську і міську місцевість, а також при застосуванні в протиповітряній обороні», – зазначили в КВП «Українська бронетехніка».

Дистанційно керований бойовий модуль може бути адаптований до широкого діапазону типів зброї, в тому числі калібрів 7,62 мм або 12,7 мм та автоматичних гранатометів калібрів 30 мм або 40 мм. Крім того, замовник може обрати й інші варіанти оснащення ДКБМ, зокрема гранатомети для встановлення димових завіс, модульний бронезахист кількох рівнів, командну робочу станцію та навіть протитанкові керовані ракети. Модульне оптичне рішення – автономно гіростабілізований в двох площинах оптичний блок.

В «Українській бронетехніці» також вказали, що за необхідності замовник може отримати й додаткове оснащення, наприклад, охолоджувану або неохолоджувану вседобову тепловізійну камеру, далекоміри, лазерний цілепокажчик, лазерний маркер, прожектори.

«Дистанційно керований бойовий модуль – результат трьох десятирічь досвіду в розробці зброї, управлінні вогнем, виявленні і захопленні цілей, автоматичному супроводі цілей і систем стабілізації. Він встановлюється на широкий перелік колісних або гусеничних платформ по всьому світу, довів високу ефективність у виявленні і захопленні цілей при одночасному захисті оператора від ворожого вогню», – зазначили на підприємстві.

Використання ДКБМ переводить «Новатор» в розряд бойових броньованих колісних машин переднього краю з повним функціоналом як наступального, так і оборонного характеру. Підтримка мотопіхотних підрозділів в оборонному бою, супровід десантно-штурмових військ і вогневе ураження супротивника при прориві оборони, несення служби на блок-постах – ось неповний перелік функціональних завдань ББКМ «Новатор» з модулем 12,7 мм третього покоління.

«Новатор» розроблений компанією «Українська бронетехніка» з урахуванням сучасних вимог до техніки підрозділів спеціального призначення. Автомобіль створений на посиленому та допрацьованому шасі Ford F-550. «Новатор» виготовлено зі сталі шведської компанії Swebor Armor (твердість до 560 НВ). Клас бронювання ПЗСА-4. Всі двері обладнані спеціальними підсиленими ригелями і замками підвищеної надійності та мають можливість відкривання ззовні в екстрених ситуаціях. Максимальна швидкість бронеавтомобілю 140 км/год. На підприємстві також поінформували, що БАК RAM II вже брав учать у військових навчаннях Збройних сил України. «Ми довели надійність комплексу та продемонстрували можливість роботи у складних погодних умовах», – додали в компанії «Українська бронетехніка».

Для інформації:

Побачити «Новатор» із новим розвідувально-ударним безпілотним авіаційним комплексом RAM II та з бойовим модулем НСВТ 12,7 мм можна на стенді Національної Асоціації оборонної промисловості України (павільйон №2, місце №2-А31) на виставці «Зброя та безпека-2021».

Поделиться публикацией