УКРАЇНСЬКА АРМІЯ, ЙМОВІРНО, ВИХОДИТЬ ІЗ АВДІЇВКИ – BBC

16 лютого, 2024 Після того, як росіяни цього тижня перерізали головний шлях постачання Авдіївки, підрозділи ЗСУ поступово виходять з більшої частини зруйнованого міста, а деякі з них опинилися в оточенні. Таке припущення зробила «Російська служба BBC», виходячи з повідомлень як російських, так і українських джерел. При цьому офіційних заяв про вихід ЗСУ з більшої частини Авдіївки поки що немає.

«Далі будуть нові важкі рішення та новини. Наш гарнізон залишається у 9-му кварталі та на АКХЗ. В інших частинах – десь вийшли, десь ведемо бої. Але тенденція, гадаю, зрозуміла», – цитує ВВС українського військового журналіста Богдана Мірошникова.

9-й квартал – це західна околиця Авдіївки, через яку пролягає відкритий наразі шлях відходу з міста на захід, через поля. АКХЗ — Авдіївський коксохімічний завод, його велика територія прилягає до міста з півночі. Український військово-аналітичний проект DeepState у четвер увечері повідомив, що росіяни підняли свій прапор над укріпрайоном «Зеніт» на півдні міста. «Сьогодні основні сили вийшли з позицій, але вийти вдалося не всім, тобто не все так радісно, як намагаються подати інші», — пишуть у DeepState. Про те, що деякі українські підрозділи в Авдіївці фактично опинилися в оточенні, сказав в ефірі «Радіо Свобода» й Олександр Бородін, прес-аташе 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ, нещодавно кинутої на допомогу авдіївському гарнізону. BBC нагадує, що Авдіївка розташована всього за кілька кілометрів на північ від Донецька, і на лінії фронту вона опинилася ще під час локальної війни на Донбасі. Потім, після повномасштабного нападу Росії, гарнізон Авдіївського укріпрайону довго і успішно відбивав спроби противника просунутися у цьому напрямку. На початку жовтня російська армія розпочала масований штурм авдіївського виступу та його флангів. Як стверджують українські військові, за чотири місяці постійних атак росіяни втратили тут багато тисяч солдатів та сотні одиниць бронетехніки. Площа Авдіївки – 29 кв. км, тобто зараз це витягнута з південного сходу на північний захід смуга руїн шириною два-три кілометри і довжиною десять кілометрів

Поделиться публикацией