ТЕРИТОРІАЛЬНА ОБОРОНА ОХОРОНЯТИМЕ СВОЄ МІСТО, СЕЛО, ВУЛИЦЮ — ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧ ЗСУ

Сьогодні, в Командуванні Сухопутних військ ЗС України відбулася науково-практична конференція «Проблемні питання територіальної оборони України та шляхи її розвитку».

Про це 14 січня ц.р. повідомив портал Ukrainian Military Pages.

Захід відбувся за участю Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-полковника Руслана Хомчака, народних депутатів України, представників Офісу Президента України, Міністерства оборони та Збройних Сил України, Ради національної безпеки та оборони України, науково-дослідних установ, громадських організацій, повідомляє пресслужба Генштабу.

«Позиція Збройних Сил України – замість «війська територіальної оборони» ввести поняття «сили територіальної оборони». В сили тероборони входять різні суб’єкти, серед яких як складові сектору безпеки так і громадські організації. Основний принцип територіальної оборони – це розмежування Збройних Сил України і територіальної оборони. Територіальна оборона повинна діяти виключно в межах своєї визначеної місцевості і постійно готуватися до оборони своєї території. Підрозділи Збройних Сил України виконуватимуть завдання в районі бойових дій, в той час як територіальна оборона охоронятиме своє місто, село, вулицю», – наголосив головнокомандувач ЗСУ.

Також, Головнокомандувача ЗС України додав, що територіальна оборона повинна мати чітку структуру та займатися підготовкою населення до оборони, військово-патріотичним вихованням молоді та допризовною підготовкою.

«Якщо ми будемо готувати населення на місцях, навчимо їх тактичній медицині, основам інженерної, вогневої, тактичної підготовки і ця система запрацює – можна буде підійматии питання щодо відмови від строкової служби взагалі», – зауважив Руслан Хомчак.

На даний час триває розроблення проєкту Закону України «Про основи територіальної оборони України». За словами першого заступника Секретаря РНБО України генерал-полковника Михайла Коваля прийняття зазначеного законопроєкту дозволить законодавчо зафіксувати функції і завдання територіальної оборони на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях, а також оптимізувати розподіл повноважень посадових осіб органів військового управління ЗС України й органів державної влади щодо керівництва теробороною.

Як зазначив Командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський, в минулому році було проведено 52 заходи з підготовки підрозділів територіальної оборони, до яких залучалось близько 7000 військовослужбовців. В ході цих заходів було частково відмобілізовано 11 бригад територіальної оборони а також повністю – одну бригаду.

 

Поделиться публикацией