США ЧИНЯТЬ ПРАВИЛЬНО, ЩО НЕ НАДАЮТЬ УКРАЇНІ ATACMS, ЗАРАЗ ВОНИ ЇЙ НЕПОТРІБНІ — ГЕНЕРАЛ США МАРК ХЕРТЛІНГ

Нещодавно в Сенаті США закликали Білий Дім надати Україні ракети високої дальності ATACMS, які українська влада неодноразово просила у минулому. Поки що адміністрація Джо Байдена зволікає з рішенням, але на думку колишнього командуючого армією США в Європі генерал-лейтенанта Марка Хертлінга, це є вірним кроком. Він вважає, що надання ATACMS не є критично важливим для ЗСУ прямо зараз, оскільки українці ефективно здійснюють контрнаступ і без них.

На думку Хертлінга, на даному етапі війни ЗСУ досить вдало використовують артилерійські системи HIMARS, які б’ють хоч і не так далеко, як ATACMS, але здатні вражати більшу кількість цілей з ювелірною точністю.

«HIMARS має шість ракет на «капсулу» — кожна має 200-фунтову боєголовку. Їхній радіус дії 15 — 92+ км. Вони мають надзвичайну точність (відхилення від цілі максимум десять метрів). Вартість — близько $160 тисяч за одиницю. Ракета ATACMS була розроблена у 80-х роках як частина зброї «глибокого удару» для ураження радянських цілей другого ешелону. Має один снаряд на контейнер з боєголовкою 500 фунтів. Діапазон ураження — 300 км. Ціна $850 тисяч за одиницю. Отже HIMARS може вражати шість різних цілей з точністю GPS, з 200-фунтовою «бомбою» для кожної цілі, на відстані 90+ км, ATACMS може точно вразити одну ціль на більшій відстані із силою вибуху 500 фунтів», — порівняв два типи ракет Хертлінг.

Генерал зазначив, що у співвідношенні ціни та ефективності за один залп HIMARS переважають ATACMS у нинішніх реаліях. Він обґрунтував це також тим, що аби використовувати останні, слід чітко знати, що саме ти хочеш вразити, оскільки ціль знаходиться надто далеко.

Хертлінг підкреслив, що зволікання з наданням ATACMS також несе безпекові гарантії для США та НАТО. На його думку, Путін все ще бажає втягнути Альянс у війну і звинуватити його у власних провинах.

«Погрози РФ можуть здатися безглуздими, але досі існує можливість того, що рівень насильства з її боку зростатиме. Наприклад, через загальну мобілізацію, застосування зброї масового ураження, посилення ударів. Путін все ще хоче звинуватити США і НАТО, втягнути нас у це. Він вважає, що вихід полягає в подальшому розширенні конфлікту. Це тупо, але досі Путін не чинив розумно. Тож надавати ракети ATACMS, які здатні вражати цілі всередині РФ, — не найкраще рішення з боку США», — заявив Хертлінг.

Американський генерал висловив упевненість в тому, що українська армія наразі може обійтися без ATACMS, успішно використовуючи іншу зброю. Хертлінг наголосив, що готовий до критики на свою адресу, але вважає таку позицію Білого Дому вірною.

Поделиться публикацией