США РОЗРОБЛЯТИМУТЬ ЯДЕРНУ БОМБУ НОВОГО ТИПУ

Міністерство оборони США оголосило, що розроблятиме сучасний варіанту ядерної гравітаційної бомби B61-13. Рішення прийняли у зв’язку зі «зростаючими загрозами з боку потенційних супротивників».

У США заявили, що нова бомба потрібна для стримування потенційного нападу. У Пентагоні зазначили, що виробництвом B61-13 займатиметься Національна адміністрація з ядерної безпеки (NNSA). Воно розпочнеться після дозволу і фінансування від Конгресу. «Сполучені Штати зобов’язані продовжувати оцінювати і розгортати сили і засоби, необхідні нам для надійного стримування і, в разі необхідності, реагування на стратегічні напади, а також для запевнення наших союзників», — сказав помічник міністра оборони з питань космічної політики Джон Пламб.

Нову бомбу B61-13 доставлятимуть за допомогою сучасних літаків. У нинішньому ядерному арсеналі вона замінить деякі з бомб B61-7 і матиме потужність, подібну до B61-7, яка є вищою, ніж у попередньої версії B61-12. Пламб додав, що виробництво B61-13 не збільшить загальну кількість ядерних озброєнь США. За його словами, ініціатива з розробки нової бомби стала результатом кількамісячного обговорення, проте це не є відповіддю на якусь конкретну подію, а відображає «постійну оцінку мінливого середовища безпеки».

Поделиться публикацией