США ВІДМОВИЛИСЬ ОБГОВОРЮВАТИ З ПУТІНИМ ПРИПИНЕННЯ ВОГНЮ В УКРАЇНІ

Сполучені Штати за підсумками контактів між посередниками відкинули пропозицію президента Росії Владіміра Путіна про припинення вогню в Україні з метою заморозити війну, повідомило агентство Reuters із посиланням на три російські джерела, обізнані з ходом переговорів.

За словами російських джерел, Путін публічно і приватно, через посередників, у тому числі через арабських партнерів Москви на Близькому Сході та інших, у 2023 році надсилав сигнали Вашингтону, що готовий розглянути питання про припинення вогню в Україні.

Путін пропонував заморозити конфлікт на нинішніх лініях і не бажав поступатися жодною контрольованою Росією українською територією. Цей сигнал у Кремлі вважали найкращим шляхом до певного миру. «Контакти з американцями закінчилися нічим», — повідомило Reuters на умовах анонімності високопоставлене російське джерело, обізнане з перебігом дискусій наприкінці 2023 і на початку 2024 року.

Друге знайоме з цими контактами російське джерело повідомило, що американці через посередників заявили Москві, що не обговорюватимуть можливе припинення вогню без участі України, відтак контакти закінчилися невдачею. Третє джерело, поінформоване про перебіг переговорів, повідомило: «З американцями все розвалилося», — додавши, що  американці не схотіли тиснути на Україну.

Американський чиновник, який виступав у Вашингтоні на умовах анонімності, заявив, що США не ведуть жодних переговорів з Росією по закритих каналах і що Вашингтон є послідовним у тому, щоб не діяти за спиною України. Урядовець сказав, що неофіційні розмови «Track II» між росіянами не в уряді, ймовірно, мали місце, однак Сполучені Штати не були в них залучені. Він наголосив, що виходячи з публічно оприлюднених повідомлень позиція Путіна не змінилася порівняно з попередніми вимогами. Урядовець припустив, що в Москві, схоже, розчаровані тим, що Вашингтон неодноразово відмовлявся її прийняти. Минулого тижня Путін заявив ведучому американського ток-шоу Такеру Карлсону, що Росія готова до «діалогу».

За словами трьох російських джерел, посередники зустрічалися в Туреччині наприкінці 2023 року. Четверте дипломатичне джерело повідомило, що неофіційні контакти між Росією і США через посередників відбувалися з ініціативи Росії, але, схоже, вони ні до чого не привели. Американський чиновник зазначив, що йому нічого не відомо про неофіційні контакти через посередників.

Згідно з трьома російськими джерелами, сигнал Путіна був переданий до Вашингтона, де зустрічалися високопосадовці США, включаючи радника Білого дому з національної безпеки Джейка Саллівана, директора Центрального розвідувального управління Білла Бернса і держсекретаря США Ентоні Блінкена. Ідея полягала в тому, що Салліван поспілкується з радником Путіна з питань зовнішньої політики Юрієм Ушаковим і визначить подальші кроки, повідомило одне з російських джерел. Однак коли Салліван зателефонував у січні, він сказав Ушакову, що Вашингтон готовий обговорювати інші аспекти відносин, але не говоритиме про припинення вогню без України. Американський чиновник, у свою чергу, відмовився повідомити будь-які подробиці ймовірних дзвінків Саллівана, а також про те, чи відбулася така розмова з Ушаковим.

Поделиться публикацией