ВАРТІСТЬ ОДНОГО 155-мм БОЄПРИПАСУ ЗРОСЛА ДО 8 ТИСЯЧ ДОЛАРІВ. ЗАВОД У ШВЕЦІЇ ПЕРЕХОДИТЬ НА ЦІЛОДОБОВЕ ВИРОБНИЦТВО

Норвезько-фінський виробник боєприпасів Nammo переходить на цілодобовий графік роботи на своєму підприємстві в Швеції аби виконати замовлення для України. про це повідомляє шведське видання Dagens Nyheter.

Шведський завод Nammo у Карлскоґа переходить на 5-змінне виробництво сім днів на тиждень, що означає цілодобове виробництво 155-мм боєприпасів. “Наприкінці цього року ми, мабуть, виготовимо вдвічі більше боєприпасів, ніж виробили на початку 2022 року. Ми вважаємо, що це дуже добре, але ринок вважає це страшенно недостатнім“, — каже віце-президент Nammo Бйорн Андерссон. Завод у Карлскоґа один із чотирьох виробників 155-міліметрових артилерійських снарядів у Західній Європі. Він виконує замовлення на снаряди, що у подальшому надійдуть до України.

Представники підприємства розповідають, що навіть попри активізацію роботи потужностей все одно недостатньо, щоб загалом покрити запит воюючої України та поповнити спустошені запаси європейських країн. “Ми почуваємося страшенно недостатніми“, — каже віце-президент Nammo. Однак Андерссон підкреслив, що недостатньо збільшити персонал та розширити завод щоб мати можливість виготовляти більше снарядів. Для нарощення поставок Nammo потребує зусиль одразу у кількох країнах, де виготовляються компоненти.

Зокрема, корпуси снарядів виготовляють, наприклад, у Норвегії та Фінляндії. А одна з марок вибухівки у Польщі. Проте значна частина порохів та вибухівки все ж виготовляється поряд у тому ж місті на потужностях Eurenco. Представник Eurenco Даніель Ріден повідомив, що його компанія також перейшла на цілодобовий графік з виробництва вибухівки та планує радикально розширити виробництво аби задовольнити попит на дефіцитний ресурс.

Наразі, за словами генерального директора Försvarets materielverk Йорана Мартенссона, що чолює скандинавський проект зі збільшення виробництва боєприпасів, вартість одного сучасного 155 мм снаряду складає 85 тисяч крон або ж 8 тисяч доларів.

Поделиться публикацией