САУДІВСЬКА АРАВІЯ ВІДКЛАДАЄ ПЛАНИ НОРМАЛІЗАЦІЇ ВІДНОСИН З ІЗРАЇЛЕМ — REUTERS

Ескалація між Ізраїлем та ХАМАС підштовхнула Саудівську Аравію до взаємодії з Іраном. Саудівська Аравія заморожує плани нормалізації відносин з Ізраїлем, що свідчить про швидке переосмислення зовнішньополітичних пріоритетів на тлі ескалації між Ізраїлем і ХАМАС. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на два джерела.

Загострення конфлікту також підштовхнуло королівство до взаємодії з Іраном. Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман прийняв перший після нормалізації відносин із Тегераном телефонний дзвінок від президента Ірану Ібрагіма Раїсі, оскільки Ер-Ріяд намагається запобігти ширшому сплеску насильства в регіоні.

Обидва джерела повідомили Reuters, що переговори про нормалізацію відносин з Ізраїлем, які підтримуються США, будуть відкладені, що є ключовим кроком для королівства, аби отримати те, що Ер-Ріяд вважає справжньою нагородою від оборонного пакту з США.

Саудівська Аравія намагається послабити напруженість в інших регіонах Близького Сходу, в тому числі прагнучи покласти край конфлікту в Ємені, де Ер-Ріяд очолив військову коаліцію у війні проти повстанців-хуситів, пов’язаних з Іраном. За словами чиновника, Вашингтон просить партнерів, які мають канали зв’язку з ХАМАС, «Хезболлою» або Іраном, «змусити ХАМАС відмовитися від нападів, звільнити заручників, не допустити втручання «Хезболли» та Ірану в цю боротьбу». Перше джерело, знайоме з думкою Саудівської Аравії, повідомило, що країни Перської затоки, в тому числі ті, які мають зв’язки з Ізраїлем, занепокоєні, що Іран може бути втягнутий у конфлікт, який зачепить і їхні інтереси.

Алекс Ватанка з Інституту Близького Сходу у Вашингтоні, сказав, що останній тиждень показав, наскільки розійшлися погляди Саудівської Аравії та Ірану на регіон. «Саудівці все ще переконані, що регіон і сама Саудівська Аравія повинні рухатися в напрямку регіонального співробітництва та економічного розвитку. Іран, схоже, вважає, що пріоритетом є боротьба з ізраїльтянами», — пояснив він.

Поделиться публикацией