РОСІЯ МОЖЕ ВВЕСТИ ВІЙСЬКА НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ У РАЗІ ЗАГОСТРЕННЯ КОНФЛІКТУ НА ПІВДЕННОМУ СХОДІ КРАЇНИ

Росія може ввести війська на територію України у разі загострення конфлікту на південному сході останньої.

Про це повідомив портал «ВПК Новости», посилаючись на «Військово-промисловий кур’єр» та заступника президента Російської академії ракетних і артилерійських наук (РАРАН) з інформаційної політики, доктора військових наук Костянтина Сівкова.

У публікації експерт виділив кілька етапів можливого розвитку конфлікту на південному сході України, в ході яких у даній країні можуть з’явитися російські військові, і назвав умови для цього.

Наприклад, згідно з Сівкову, «загибель яскравих політичних і військових фігур в ЛНР і ДНР (невизнані Луганська і Донецька народні республіки — прим.« Лента.Ру ») може послужити приводом для прийняття превентивних заходів мобілізаційного та іншого характеру з боку як республіканського керівництва, так і Росії ». Це, як пише доктор військових наук, Збройними силами України (ЗСУ) може використовуватися «для виправдання відкритої агресії».

Сівков запевняє, що в цьому випадку ескалацію напруженості зупинить рішення Росії про надання ЛНР і ДНР військової допомоги. «Наприклад, президент Росії запросить у Федеральних зборів дозвіл на введення військ на територію України в разі непропорційного застосування ЗСУ військової сили проти ДНР і ЛНР, сполученого із загрозою життю і майну російських громадян, які проживають на території цих республік», — стверджує автор.

Імовірність того, що після подібних дій Москви Київ «відмовиться від подальшого нагнітання напруженості», експерт оцінює «як дуже високу».

 

Проте, згідно з Сівкову, Київ може зважитися на «повномасштабний напад», що також може «зажадати втручання Росії».

«В результаті можна констатувати, що розглянуті варіанти розвитку збройного конфлікту на південному заході України залишають київській владі зовсім небагато шансів на успіх», — робить висновок автор.

У квітні 2019 року Сівков заявив, що американська стратегія «Троянського коня» щодо Росії, найімовірніше, передбачає використання двох ешелонів сил спеціальних операцій (ССО), що здійснюють ведення військових дій гібридного типу, «основна ідея яких у використанні внутрішнього деструктивного потенціалу об’єкта агресії ».

У березні того ж року начальник Генерального штабу Збройних Сил (ЗС) України Валерій Герасимов заявив, що суть «Троянського коня» полягає в активному використанні протестного потенціалу «п’ятої колони» в інтересах дестабілізації обстановки з одночасним нанесенням ударів високоточною зброєю по найбільш важливим об’єктам.

У березні 2018 року Сівков заявив, що українці будуть незамінні при веденні в Росії спеціальних дій з попередніми потайним розгортанням.

Поделиться публикацией