РАДА РОЗГЛЯНУЛА МОЖЛИВІСТЬ ПРИВАТИЗАЦІЇ ХАРКІВСЬКОГО АВІАЦІЙНОГО ЗАВОДУ

У Верховній Раді розглянуто можливість приватизації Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХАЗ) задля виведення його із кризового стану.

Про це повідомив Укрінформ із посиланням на заступника генерального директора з виробництва ДК «Укроборонпром» Ігоря Фоменка.

«Народні депутати звернулись до Укроборонпрому з листом і проєктом закону, де вони пропонують програму, яка демонструє те, яким чином можна вивести підприємство з кризи», — сказав Фоменко.

За його словами, нині борг заводу перевищує 4 млрд гривень, зокрема, це заборгованість по заробітній платі; крім того, у підприємства немає документації на літаки Ан-74 і Ан-140.

«Якщо сказати чесно, то держава не має змоги повністю перезавантажити підприємство, а тому треба залучати інвестиції», — вважає заступник гендиректора Укроборонпрому.

Зазначається, що залучення іноземних або вітчизняних інвестицій допоможе посприяти врегулюванню кризової ситуації, яка склалась на ХАЗ, та допомогли «по-новому» запустити виробництво на заводі.

Законопроєкт передбачає, зокрема, що в разі приватизації ХАЗу близько 25% акцій залишаться в держави, а завод збереже свій профіль авіабудівного підприємства.

Також одним із ключових елементів законопроєкту є виплата заборгованої заробітної плати працівниками та списання боргів підприємства перед державою.

Водночас, повідомив Фоменко, очікується, що списані кошти за декілька років будуть відкомпенсовані податками, які буде сплачено до бюджету після перезапуску заводу.

«Наразі законопроєкт ще не внесений в Раду, бо це лише перший проєкт, який тільки опрацьовується у відповідному комітеті. Ми вже надали свої зауваження, також зробили це і у Фонді державного майна», — додав Фоменко.

Як повідомлялось, Президент Володимир Зеленський відвідав Харківський авіаційній завод ще 2019 року і дав доручення придбати два готових літаки ХАЗу, щоб частково покрити заборгованість і підтримати підприємство.

Однак завод і досьогодні проходить процедуру банкрутства та має 11 недобудованих літаків. Нещодавно працівники Харківського авіаційного заводу влаштували акцію з вимогою виплатити борг із заробітної плати, який становить понад 200 млн гривень. Загальна сума боргу заводу перед бюджетом, кредиторами і працівниками — близько 4 млрд грн.

Поделиться публикацией