«ПІДПРИЄМСТВА ХОЛДИНГУ «РАДАРНІ СИСТЕМИ» ВОЛОДІЮТЬ УНІКАЛЬНИМИ РОЗРОБКАМИ ТА ТЕХНОЛОГІЯМИ» — ДИРЕКТОР ДП «РАДІОВИМІРЮВАЧ» АНАТОЛІЙ СТЕПАНЕНКО

В середині вересня 2020 року на оборонно-промисловій сцені країни з’явився перший холдинг «Укроборонпрому» — «Радарні системи». В склад новоствореного галузевого об’єднання увійшло провідне підприємство з виробництва авіаційної апаратури навігації та посадки, та радіолокаційних систем – ДП «Радіовимірювач».

Про минуле, сьогодення та майбутнє «Радіовимірювача», проблеми та очікування від новоствореного холдингу розповів «Оборонно-промисловому кур’єру» директор підприємства Анатолій Степаненко.

– Анатолію Петровичу, розкажіть, будь ласка, як починалось ДП «Радіовимірювач»?

– ДП «Радіовимірювач» було створене в 1944 році у місті Києві, та було призначене для виробництва авіаційної бортової апаратури навігації і посадки, та сервісного обладнання до неї. Апаратура нашого підприємства була встановлена на всіх літаках виробництва СРСР, в подальшому України і Росії.

Після розпаду Радянського Союзу, в зв’язку із загальним занепадом галузі, попит на наші вироби значно скоротився. Тому підприємство переорієнтувалося на виробництво радіолокаційних станцій спільно з «ДП НДІ Квант-Радіолокація». Також ДП «Радіовимірювач» виготовляє бортові навігаційні прилади та антенно-фідерні пристрої  для літаків АН-70, АН-178.

– Яку оборонну продукцію сьогодні виробляє ваше підприємство?

– З 2015 року на базі нашого підприємства у плідному взаємозв’язку  з ДП «НДІ «Квант-Радіолокація» виготовлені РЛС «СР-210», «Каскад», «Мінерал-МЗ», «Мельхіор». Наше співробітництво продовжується в виробництві РЛС «Мінерал-У», модернізації РЛС «МР-750».

– Що можна сказати про участь  підприємства у державному оборонному замовленні?

– ДП «Радіовимірювач» в 2020 р. приймає участь у державному оборонному замовленні, як базовий співвиконавець ДП «НДІ Квант-Радіолокація» у контрактах з МОУ на відновлення працездатності, та модернізацію виробу «МР-750», виготовлення виробів «СР-210 — РЛС «Дельта» в береговому виконанні, виготовлення РЛС «Мінерал-У».

– Чи вчасно укладено контракти на цей рік?

– Контракт на виготовлення РЛС «Мінерал-У» укладено в останні дні 2019 року, що не дозволило нам своєчасно планувати виконання робіт на 2020 рік по проведенню тендерних закупівель комплектуючих виробів та матеріалів. Але ця проблема була успішно вирішена.

Контракт на виготовлення виробів «СР-210 — РЛС «Дельта» в береговому виконанні укладено в жовтні 2020 року з виконанням в березні 2021 року.

Договір по виробу «МР-750» укладено в цьому році. Але у зв’язку з відомими проблемами головного виконавця робіт – «Кузні на Рибальському» – фінансування, нажаль, досі не має.

– Наскільки сьогодні завантежене ваше підприємство?

– Рівень завантаження підприємства на 2020 рік складає близько 90%. Ми плануємо виконати замовлення 2020 року на 100%, але, на жаль, Соvіd-19 може внести корективи.

– На який рівень державного оборонного замовлення розраховуєте в 2021 році?

– На 2021 рік є договори по завершенню виконання робіт по виробам  «СР-210», «Мінерал-У», та на продовження робіт по виробленню МР-750 – у разі відновлення фінансування «Кузнею на Рибальському» та МОУ. Є й інші напрацювання по радарній та авіаційній тематикам, але договорів ще немає.

– Чи вдається сьогодні здійснювати нові розробки?

– ДП «Радіовимірювач» є виробничим підприємством, і самостійно не виконує розробки нових виробів, проте виконує роботи по виготовленню дослідних  зразків обладнання, які плануються до впровадження та прийняття на озброєння. За власні кошти, у тісній співдружності із ДП «НДІ «Квант-Радіолокація» по завданню   ДК «Укроборонпром», нами були виготовлені  зразки  виробів  «Трек-М», «Панорама-2П», «Панорама-2П-МД», комплекс «Тріада-БТ». Але, на жаль, з різних причин вироби досі не пройшли випробування, та не прийняті на озброєння у МОУ.

– Чи працюєте ви сьогодні з іноземними замовниками?

– Так, наше підприємство працює з іноземними замовниками з постачання продукції авіаційної тематики. Серед  іноземних замовників мають попит вироби бортової апаратури навігації і посадки – «Курс-МП70», далекоміри «СД-75», сервісні прилади «ЛИМ-70», «МИМ-70», «ПКД», «КДЛ». Також ДП «Радіовимірювач» виконує післягарантійний ремонт своїх приладів.


– Які пропорції іноземних замовлень та ДОЗ нині, та як це було до війни?

– Обсяг іноземних замовлень значно скоротився після 2014 року, та, наприклад, у 2019 році складав 3-4% від загального об’єму реалізації.

– Яка ситуація з кадрами? Як підприємство вирішує проблеми нестачі кваліфікованого персоналу?

– Кадрова проблема стосується більшості підрозділів підприємства, навіть з таких популярних спеціальностей, як економіст та програміст. Значно легше це питання можна було б вирішувати при постійному та значному завантаженні об’ємами робіт. На жаль, зараз цього немає.

На протязі 2019-2020 р.р. на підприємстві тричі  підвищувались тарифні сітки та оклади. Рівень заробітної плати  при цьому тільки наблизився до середнього  по галузі. Але це дозволило вирішити питання набору в 2020 р. необхідних робочих кадрів для виконання виробничої програми.

Що стосується інженерних спеціальностей, то в цьому році нам вдалося залучити до роботи на підприємстві невелику кількість молодих спеціалістів, які, на мій погляд, вже в недалекому майбутньому стануть інженерами високої кваліфікації.

– Яким Ви бачите порядок реформування ОПК України – у контексті створення холдингу із виробництва радарної техніки? Яких очікуєте змін?

– Створення холдингу «Радарні системи» наше підприємство підтримує, та розраховує на плідну роботу в його складі. Стратегія холдингу вже розроблена, та очікує затвердження  наглядовою радою  «Укроборонпром».

Підприємства, що увійшли до холдингу, володіють унікальними технологіями і розробками, та можуть, на наш погляд, повністю забезпечити потреби України – і не тільки України – в радіолокаційних системах, та іншій продукції. На основі більш плідного співробітництва всередині холдингу, та консолідованої позиції щодо захисту інтересів галузі, користь має  бути  як  для холдингу в цілому, так і для кожного підприємства.

Наше підприємство  протягом останніх років дуже плідно співпрацює з «ДП  НДІ Квант-Радіолокація». Вже сьогодні, розширюючи кооперацію в «Радарних системах», ДП «Радіовимірювач» виробляє дослідну партію мікроелектронних НВЧ виробів для головного підприємства холдингу ДП «Іскра», м. Запоріжжя. Ми маємо надію, що, за позитивних результатів випробувань, одержимо значне замовлення на 2021 рік.

Поделиться публикацией