СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЙДЕ У РОЗБАЛАНСУВАННЯ, А ДЕРЖАВА ПОЧИНАЄ ТРІЩАТИ ПО ВСІХ ШВАХ НА ВАЖЛИВИХ НАПРЯМКАХ — СЕРГІЙ ЗГУРЕЦЬ

«Ситуація з Укроборонпромом- це, фактично, бунт на кораблі, винні мають бути покарані швидко і негайно».

Про це 19 листопада ц.р. повідомив член Правління УІБД, директор інформаційно-консалтингової компанії «Дефенс Експрес», Сергій Згурець під час круглого столу УІБД в Укрінформі 19 листопада.

«У правовому полі існує така ситуація, що ДОЗ не виконується. Відбулось засідання РНБО, на якому говорилось, що Міністерства оборони та Мінекономіки мають пришвидшити заходи щодо виконання ДОЗу, адже рік добігає кінця, пріоритети змінюються, нових зразків немає, а посадові особи не виконують свої зобов’язання; між Міністерством оборони та Генеральним штабом почалася якась «війна».

Будь-який пересічний громадянин, або солдат в окопі розуміє, що система управління йде у розбалансування, а це означає, що держава починає тріщати по швах за певними складовими важливих напрямків. От в такому інформаційному полі ми зараз перебуваємо. Звісно, розуміючи ці точки напруження, говорити про зраду хочеться менше, але, разом з тим, все одно скажу, що нам потрібно розставляти крапки над «І».- заявив Згурець.

Далі експерт висловив свою думку стосовно ситуації з Укроборонпромом. «Власне, це  – бунт на кораблі, винні мають бути покарані, покарані швидко і негайно, тому що, коли в заяві ми читаємо, що є певні посадові особи, на яких чиниться тиск, і їх посади мають бути збережені, – зокрема, відповідальний за безпеку, за експортний напрямок, за зв’язок з органами виконавчої влади – то, фактично,  це – спроба забезпечити собі якусь  золоту картку в умовах, коли відбувається процес трансформації.  Це абсолютно нераціональний крок.

Куди йшли гроші, якщо вони не йшли на ключові підприємства авіаційної галузі або на підприємства, що впродовж двох років взагалі не отримували зарплатню?

Підприємство Кварсит виробляє обтікачі для ракет: два роки люди не отримують зарплатню, жодного разу. А  ми говоримо, що Наглядова рада Укроборонпрому, що не несе відповідальності за ключові показники ефективності, пов’язані з оборонно-промисловою галуззю, наполягає на забезпеченні  достатньо високої зарплатні.»

«Я думаю, що це –  спроба намагання відсікти державу від управління власними ресурсами, це такий штучний елемент зовнішнього впливу, який насправді вбиває зв’язок між державою і ключовими напрямками розвитку. Я думаю, що це так само має бути доведено до наших пересічних громадян і шляхом жорстких кроків   має бути не допущено заходів, що насправді відсікають важливий напрямок держави від потреб самої держави.»- також зазаначив Сергій Згурець.

«Щодо оборонно-промислової сфери, як такої, та зради чи перемоги. Фактично, Олександр Юрійович ( Миронюк)  достатньо окреслив те, що відбувається, але навіть я не зрозумів, що  саме відбувається,» – зазначив експерт.

«Є купа законопроектів які треба ухвалювати, але рік добігає кінця і є питання щодо виконання ДОЗу. Зі слів заступника Міністра оборони, пана Миронюка виходить, що всі фінансові показники будуть виконані в рамках державних існуючих програм. Зриву не буде, а якщо і буде, то там, де самі підприємства порушують виконання ДОЗ. Але в мене є маленька ремарка щодо пріоритетів.»- продовжив Згурець

«Дійсно, закупівлі відбуваються по пріоритетах, визначених  державними програмами, але я вже неодноразово зазначав, що ці програми настільки широко прописані, що навіть закупівля цвяхів може бути визначена, як пріоритет, тому що фактично вона означає, наскільки великі потреби української армії. З огляду на це, 21 млрд державного бюджету – це лише одна мала частина, що насправді потрібна Збройним Силам з точки зору переоснащення.»

«Як експерт та громадянин, я хочу бачити більше нових зразків на фронті, і  саме це є тим критерієм, що сприймається нашим населенням, як ознака діяльності у сфері нашої оборонної промисловості. Я думаю, що зусилля Міністерства оборони у цьому напрямкуі є достатньо значимими.

Водночас,  Міністерство оборони має проблему – кострубато інформує суспільство про свої зусилля та  дії. Потрібно більше говорити людям простою мовою про те, що робиться і які проблеми існують.»- наголосив експерт.

«Суспільство має розуміти, що робить Міністерство оборони або Генеральний штаб. Нам вкрай необхідно виходити на новий формат донесення інформації до суспільства. Це має бути зроблено швидко, аби не існувало думки, що в державі не існує вертикалі управління.»- резюмував Сергій Згурець.

Поделиться публикацией