ПРОДОВЖУЄТЬСЯ ГАНЬБА ОПК РФ

Нещодавно в Вірменії в черговий раз прозвучали крамольні заяви, що підривають авторитет російської зброї. І в черговий раз першоджерелом цих промов став поки ще чинний прем’єр-міністр країни Нікол Пашинян

Про це в своєму телеграм-каналі «Злий одесит» пише Олександр Коваленко, повідомляє UAINFO.org.

Так, Пашинян, парируючи обвинувачення колишнього президента Сержа Саргсяна про недозволене зволіканні із застосуванням ОТРК «Іскандер» проти азербайджанської армії в Нагірному Карабасі, підкреслив, що випущені ракети оперативно-тактичного ракетного комплексу російського виробництва не вибухали, або їх бойова частина вибухала лише на 10% від загальної маси.

Таку заяву створило ефект інформаційної вибухової хвилі і його тут же почали обговорювати не тільки на рівні новинних майданчиків, а й в експертному середовищі. Тим більше, що на адресу російської зброї Пашинян робив вже не перший випад.

Раніше він звинувачував російські комплекси РЕБ в марності проти стоять на озброєнні азербайджанської армії БПЛА. Його слова підтверджувалися відео знищення комплексів РЕБ «Репелент», а також рішенням про екстрену доопрацюванні даної техніки в самій Росії.

Буквально відразу ж після перепалки між Пашиняном і Саргсяном стала поширюватися напівофіційна інформація про те, що слова прем’єр-міністра Вірменії були невірно трактовані і мова йшла не про те, що ракети ОТРК «Іскандер» не злітали, не потрапляли в ціль або вибухала не вся Б / Ч, а то, що азербайджанські ЗРК С-300ПМУ-2 і С-125 «Печора-2ТМ» успішно їх перехоплювали. Зокрема, мова йде про перехоплення в районі селищ Новхани і Балахани, а також поблизу міста Хирдалан.

 

Паралельно підключилася і важка артилерія російської пропаганди в особі депутатів Державної думи. Зокрема, слова Пашиняна оперативно спростував Дмитро Саблін, заявивши, що ОТРК «Іскандер» підтвердили свою високу ефективність в ході бойових дій в Сирії.

 

Але найцікавіше те, що спроби відбілити репутацію ОТРК «Іскандер» в ЗМІ заявами російських депутатів з відсиланням до Сирії успішно демонструють лише те, що російські комплекси і справді себе показали в ході війни в Нагірному Карабасі з вкрай неефективною боку. І ось чому.

Якщо розглянути версію щодо того, що слова Пашиняна були невірно трактовані і малося на увазі те, що азербайджанське ППО дуже добре відпрацьовував повітряні цілі, то в даному випадку захисники ОТРК «Іскандер» стають його ж катами. Адже ракетам ОТРК «Іскандер» приписувалися просто чарівні властивості, які не мають аналогів в світі, і здатність обманювати будь-яку ППО, буквально ковзаючи над рельєфом. А виходить, що ці диво-ракети збиваються в режимі нон-стоп старими радянськими ЗРК?

Тут навіть не знаю, що краще було зробити, підтвердити, що ракета не злетіла, промахнулася повз ціль, або здетонувала не вся Б / Ч, або визнати, що твоє суперсучасне і невразлива зброю збиває хоч і модернізована, але все ж старенька ЗРК С- 125 «Печора-2ТМ»?

Що ж до заяв депутата, то висока ефективність ОТРК «Іскандер» поки була продемонстрована тільки на словах. Адже незважаючи на те, що дані комплекси вже не перший рік розміщені в Сирії, жодного документального підтвердження їх бойового застосування — немає. Хоча прекрасно відомо, як росіянам подобається влаштовувати ура-патріотичну показуху для своїх пропагандистських сюжетів. Але — ні, показуха завбачливо не проводилася.

Таким чином, конфлікт в Нагірному Карабаху — це не тільки геополітичне поразку Росії в регіоні, а також підрив її впливу, а й затяжний, чи не закінчується досі ганьба її військово-промислового комплексу, який опинився цілком і повністю безпорадним в умовах високотехнологічного протистояння.

Поделиться публикацией