ДП «УКРАЕРОРУХ» ПОВІДОМИЛО ПРО ЗБИТКИ У 2020 РОЦІ

За три квартали 2020 року державне підприємство «Украерорух» відзвітувало про чисті збитки на суму 1,04 мільярда гривень.

Про це свідчить звіт про виконання показників фінансового плану підприємства за 9 місяців 2020 року, який проаналізувала експертна організація StateWatch.

Про це 26 лютого ц.р. повідомив портал DT,UA.

У звіті акцентується увага на тому, що вже другий рік поспіль фіксуються збитки цього державного підприємства. За результатами 2019 року «Украерорух» звітував про 1,12 мільярда гривень збитків, а у 2018 році був зафіксований річний прибуток у розмірі 286,1 мільйона гривень.

Три квартали 2020 року збитки були зумовлені різким зменшенням чистого доходу у зв’язку зі світовою кризою в галузі авіаційного сполучення, через пандемію COVID-19.

Державне підприємство скоротило витрати на персонал і фінансування більшості проєктів капітальних інвестицій.

«Це зумовлено нарахуванням дебіторської заборгованості на суму 1,3 млрд грн з боку приватної авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України». Приватна авіакомпанія припинила виконувати платежі ще з вересня 2018 року. Нагадуємо, що кінцевим бенефіціаром МАУ є відомий бізнесмен Ігор Коломойський», – ідеться у повідомленні.

Також повідомляється, що управління «Украерорухом» здійснюється без втручання в оперативну діяльність. З жовтня 2019 року підприємство не має повноцінного керівника. Відомством керує виконувач обов’язків директора Андрій Ярмак.

Державне підприємство «Украерорух» підпорядковується Мінінфраструктури та здійснює обслуговування повітряного руху України.

Раніше повідомлялось, що ДП «Украерорух» забезпечило аеронавігаційним обслуговуванням 9 842 рейсу в січні 2021 року.

Кількість авіарейсів на 54,2% менше в порівнянні з обсягом польотів в січні минулого року, повідомляється на сайті регулятора.

За перший місяць 2020 року була виконана 1 356 польотів на внутрішніх рейсах — (менше на 23,9% в порівнянні з січнем 2020 року), 4 624 міжнародні рейси (-59,9%) і 3 862 транзитних (-52,8% ).

Українські авіакомпанії виконали 2 988 рейсів (на 54,6% менше, ніж в січні минулого року), іноземні — 6 854 рейсу (-54,1%).

У відомстві зазначили, що тенденція обсягу авіатрафіку в Україні за перший місяць 2021 року змінилася, але має всі підстави поліпшуватися з початком сезону літньої навігації, який почнеться з 31 березня.

Також повідомлялось, що лоукост Ryanair припинить польоти по 70% маршрутів з Києва до кінця березня, коли авіація перейде на літній сезон роботи.

До весни авіакомпанія буде виконувати без перерви тільки три рейси з 30 існуючих з аеропорту «Бориспіль» — до Відня, Берліна і Валенсію.

Водночас з лютого Ryanair планує відновити рейси в Пафос, Краків, Познань, Мадрид, Лондон і Манчестер.

В кінці березня маршрутна мережа Ryanair з Києва буде включати 26 пунктів. На даний момент невідома доля рейсів з Києва до Кельна, Дублін, Бидгощ і Барселону.

Ryanair значно скоротив польотну програму з регіональних аеропортів України — до літнього сезону лоукост взагалі не буде літати з Харкова і Херсона.

 

Поделиться публикацией