ПРИВАТНИЙ СПІВРОЗРОЗРОБНИК КОМПЛЕКСУ КЕРУВАННЯ ВОГНЕМ ВЕРТОЛЬОТУ ЗАДОВОЛЕНИЙ ХОДОМ ЕТАП ДЕРЖАВНИХ ВИПРОБУВАНЬ

Приватна компанія «Рамзай» і черкаське державне підприємство НПК «Фотоприлад» (держпідприємство, що входить до ДК «Укроборонпром» — «ОПК») стали співрозрозробниками новітнього комплексу керування вогнем вертольоту 524Р. Ще одним суміжником став «Ізюмський приладобудівний завод», який виробляє добре зарекомендував себе лазерний випромінювач.

Згадані підприємства увійшли до державно-приватного об’єднання, що здійснюють проект створення нового ударного вертольоту українського виробництва. Лідерні позиції у ньому посідають виробник вертольотів АТ «Мотор Січ» і ДержККБ «Луч» (підприємство стало головним підприємством в проекті), основними суміжниками увійшли черкаського НВК «Фотоприлад»

Як повідомили ІА «ОПК» в приватній компанії «Рамзай», розробники задоволені ходом чергового етапу державних випробувань, які минулого тижня проводилися фахівцями Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, було здійснено декілька пусків ракет з вертольоту Мі-8МСБ-В.

Згідно з повідомленням агенції Defense Express, під час випробувань було здійснено декілька пусків ракет ПТРК «Бар’єр-В» від КБ «Луч» з вертольоту Мі-8МСБ-В виробництва АТ «Мотор Січ».

Використання вітчизняного ПТРК стало можливим завдяки розробці командою зброярів оптико-електронного модуля для виявлення цілі і наведення націлити ракети ПМ-ЛКТ. Він входить до складу означеного комплексу управління вогнем 524Р.

У компанії «Рамзай» зазначають, що комплекс управління вогнем 524Р має значний потенціал як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. А  після прийняття на озброєння у ЗСУ, такими комплексами можна оснащувати вітчизняні модернізації вертольотів Мі-2 та Мі-24.

 

Як повідомляв «ОПК» раніше, ця команда інженерів і конструкторів фактично вирішила задачу створення в Україні вітчизняної оглядово-прицільної гіростабілізований оптоелектронної системи. Тієї самої, яку колись (з 2007 року) намагалися створити спільно з французькою компанією Sagem (в отриманих від французів двох комплексах немає лазерного каналу управління, а самі комплекси фактично невійськового застосування — категорії «Police»).

За допомогою 524Р ще на початку листопада 2017 року на одному з українських полігонів були проведені успішні випробування вітчизняного ПТРК «Бар’єр-В» з вертольоту Мі-8МСБ-В. Фактично результат пусків з вертольоту високоточних ракет, здатних вражати ціль на дальності 7,5 км, свідчить про черговий прорив українських творців озброєнь і військової техніки. Мова про те, що Мі-8МСБ-В, який є глибокою модернізацією АТ «Мотор Січ» легендарної гвинтокрилої машини Мі-8, підтвердив здатність вражати будь-яку броньовану мета керованої протитанкової ракетою РК-2В розробки ДержККБ «Луч», причому в режимі ведення всепогодного бою в будь-який час доби. На сьогоднішній день в ході випробувань загалом успішно відстріляно близько десятка ракет, і результатами пусків розробники і замовники задоволені.

Поделиться публикацией