ППО ЗСУ ПОСИЛИЛИ ПОЛЬСЬКИМИ ЗСУ-23-4 “ШИЛКА”

Українську протиповітряну оборону посилили польськими зенітними самохідними установками ЗСУ-23-4 «Шилка».

Як повідомив “Мілітарний”, фото з цією установкою, яка має характерний польський камуфляж, показали у соціальній мережі.

На озброєнні Збройних сил Польщі було близько 50 радянських ЗСУ-23-4 «Шилка». У свій час міноборони Польщі замовило модернізацію цих установок до нової модифікації ZSU-23-4MP Biala. Перший прототип модернізованої «Шилки» було представлено у 2000 році.

На озброєння машину було прийнято у грудні 2005-го року, проте практичні роботи з модернізації машин розпочато лише у 2010-му році.

Модернізовані машини отримали цифрову оптико-електронну систему управління вогнем із системою автоматизованого супроводу цілей як у денних, так і в нічних умовах. На Biala встановлено системи нічного бачення для командира та механіка-водія, а екіпаж скорочено до трьох осіб.

Ймовірно, Польща почала передавати Україні спочатку не модернізовані ЗСУ-23-4 «Шилка» ще у 2022 році.

Останній відомий контракт з модернізації «Шилок» до версії ЗСУ-23-4MP Biala був підписаний у 2013 році. Відповідно до наявної інформації, після цього часу в польських збройних силах ще залишилися немодернізовані ЗСУ-23-4, які й отримала Україна.

Ці зенітні системи використовуються в зенітних дивізіонах бригад для прикриття бронетехніки у бойових порядках.

Поделиться публикацией