ПОТРІБЕН МЕХАНІЗМ ФІНАНСУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ОПК ВІД ЗДІЙСНЕННЯ ПРИВАТИЗАЦІЇ

Україна фінансує потреби Збройних Сил України  в озброєнні та військовій техніці (ОВТ) лише на 50-60% від мінімально необхідних. Через такі умови національна оборонна промисловість є недофінансованою.

Водночас, відповідно до визначених Концепцією розвитку сектору безпеки і оборони України обсягів видатків на розвиток оборонно-промислового комплексу (не менш ніж 0,5 відсотка від ВВП) та затвердженого прогнозного показника ВВП на 2019 рік, обсяги видатків на розвиток ОПК (розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення) у 2019 році повинні складати 20,7 млрд грн.

Необхідно внести зміни до Бюджетного кодексу України з метою створення у складі спеціального фонду Державного бюджету України — Цільового Державного фонду розвитку оборонно-промислового комплексу України задля направлення коштів, отриманих від продажу частки акцій державного оборонного підприємства, на забезпечення фінансування потреб підприємств оборонно-промислового комплексу.

У результаті створення Цільового Державного фонду розвитку оборонно-промислового комплексу України, кошти, одержані від приватизації підприємств ОПК, будуть спрямовуватися до власного цільового фонду та використовуватися на фінансування заходів, передбачених Стратегією розвитку оборонно-промислового комплексу України, програмами реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу України та програмами розвитку озброєння та військової техніки та/або іншими програмами щодо розвитку складових сектору безпеки і оборони. Головним розпорядником цих коштів повинен стати центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну військово-промислову політику (відповідно до ЗУ Про національну безпеку України).

Відповідні зміни до Бюджетного кодексу України розроблено: з текстом та порівняльною таблицею можливо ознайомитись за посиланнями – Google Drive.

Віктор Плахута,
консультант Комітету Верховної Ради України

з питань національної безпеки і оборони

Поделиться публикацией