ПОТРІБНО СТВОРИТИ ПОТУЖНИЙ ЕКСПЕРТНИЙ МАЙДАНЧИК ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ ПРОБЛЕМ ОПК – ЗГУРОВСЬКИЙ

Для обговорення нагальних проблем оборонної промисловості в країні потрібно створити потужний експертний майданчик.

Про це заявив ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», голова наглядової ради державного підприємства «Укроборонпром» Михайло Згуровський під час круглого столу в Раді національної безпеки і оборони України під головуванням секретаря РНБО Олександра Турчинова 14 лютого.

За його словами, такий майданчик потрібен через те, щоб знайти відповідні наукові рішення і забезпечити появу в Україні новітніх знань у сфері функціонування і розвитку оборонної промисловості.

М. Згуровськтй переконаний, що нині в ОПК існує суттєвий розрив між знаннями та потребами. Тобто, пояснив він, інколи наукова школа України може вирішити технологічну проблему, але підприємство не знає рівня цієї наукової школи. Отже, вважає науковець, необхідно звести можливості сучасних наукових шкіл та потреби сучасних оборонних підприємств.

Це, на його думку, можна зробити на прикладі американської DARPA, тобто управління передових оборонних дослідницьких проектів Міноборони США, яке має таке завдання щодо пошуку проривних рішень, які забезпечать оборонну промисловість і відповідно надають нові можливості збройним силам.

М.Згуровський також поінформував, що в країні робляться активні кроки у цьому напрямку, зокрема вперше 14 травня поточного року відбудеться відкритий конкурс технологій оборонного та подвійного використання, де підприємства, конструкторські бюро та окремі академічні і дослідницькі установи зможуть запропонувати нові проривні рішення у цій чутливій сфері. Він додав, що конкурс відбудеться як окрема частина платформи Sikorsky Challenge, але тепер ця панель повністю присвячена оборонним технологіям.

 

Поделиться публикацией