ПОЛЬСЬКІ ФАХІВЦІ ОКРЕСЛИЛИ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ДЕСАНТНИХ ВІЙСЬК РФ

Десантні підрозділи досі лишаються виключною складовою армії РФ хоча би через особливості організаційного підпорядкування напрямку Генштабу ЗС РФ, а не командуванню військових округів на місцях. Насправді перехід російських десантних частин до моделі «елітної» піхоти із важкою технікою, що не може перекидатись авіатранспортом, розпочався ще задовго до повномасштабного вторгнення до України.

Про це повідомив Defence Express, посилаючись на огляд польського порталу Defence24.

Під час війни проти нашої держави рашисти також намагаються розширити кількісний склад своїх десантних військ. Але тут вони змогли використати лише той мобілізаційний потенціал, який був закладений ще задовго до лютого 2022 року.

Як деталізують автори публікації, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну десантні війська країни-агресора налічували 33 тисячі одиниць особового складу, які в свою чергу були розподілені на чотири дивізії – 7-а, 76-та, 98-а та 106-та, три десантно-штурмові бригади – 11-та, 31-ша та 83-тя, одну бригаду спеціального призначення – 45ту, на окрему 38-ту бригаду управління і 150-ий ремонтний батальйон.

Із цього масиву військ лише дві десантно-штурмові бригади були розташовані за Уралом, і це було цілком логічно. Оскільки пункти дислокації з’єднань десантних військ прямо прив’язані до пунктів дислокації підрозділів транспортної авіації «ВКС РФ».

Саме підлеглість напряму Генштабу ЗС РФ підкреслює «елітність» статусу десантних військ. Бо окрім них, такий формат підлеглості тільки ще один рід військ – ракетні війська стратегічного призначення (РВСН), інші роди – підпорядковуються командуванню військових округів «на місцях». Цікаво також, що для підкреслення цього «елітного» статусу Міноборони РФ в 2023 році планувало створити також окрему бригаду логістичного забезпечення для десантних військ.

Мобілізаційні плани РФ до лютого 2022 року прямо передбачали, що у випадку «великої війни» в складі десантних військ мають бути розгорнуті дві дивізії із мобрезерву – 104-та штурмова дивізія та 44-та повітряно-десантна дивізія.

Для розгортання 44-ої дивізії вже тоді планувалось використовувати матеріальну частину та особовий склад 309-го та 242-го навчальних центрів. Для розгортання 104-ої дивізії планувалось використовувати уже фактично існуючі частини – 328-ий, 337-ий та 345-ий десантні полки, артполк в місті Енгельс та зенітно-ракетний полк в Ульяновску.

Водночас, уже за планами, які виникли в Міноборони РФ під час повномасштабної війни проти України, в 98-ій десантній дивізії було сформовано додатковий 299-ий десантний полк, а в 106-ій дивізії – 119-ий десантний полк.

А в склад десантних військ також було додано контингент військ, який можна назвати «некадровим мобрезервом» — наприклад, 111-ий стрілецький полк «мобілізаційного резерву», 387-ий механізований полк «мобілізаційного резерву» та 1044-ий полк «територіальних військ».

Автори Defence24 також переконані, що по факту роль десантних військ як «елітної» піхоти з важкою технікою командування армії РФ визначило не пізніше 2019 року. Коли почало формувати в структурі цього роду військ танкові батальйони на Т-72, дивізіони з буксируваними гаубицями Д-30, і коли окрім спеціалізованих БМД, російськи десантники почали використовувати й «класичні» БТР-и, тобто техніку, яка не могла бути в значних обсягах десантована із військово-транспортних літаків.

На лютий 2022 року на 33 тисячі особового складу десантних військ армії РФ налічувалось 90 танків, 600 бронетранспортерів, загалом 1390 спеціалізованих бронемашин та БМД, та 360 артсистем різних типів.

 

Поделиться публикацией