ПЕЧЕРСЬКИЙ СУД ЗААРЕШТУВАВ ЗАВОД «КУЗНЯ НА РИБАЛЬСЬКОМУ»

Печерський райсуд Києва заарештував нерухомість і корпоративні права заводу «Кузня на Рибальському», який раніше належав п’ятому президенту Петру Порошенко.

Цю інформацію підтвердив в.о. начальника відділу по роботі з громадськістю та ЗМІ Державного бюро розслідувань (ДБР) Максим Білоусенко, передав 17 вересня Укрінформ. «Так, Печерський райсуд заарештував завод» Кузня на Рибальському «, — сказав представник ГБР. Білоусенко додав, що ДБР згодом оприлюднить докладнішу інформацію з цього приводу.

Як повідомлялося, в травні колишній заступник глави адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов заявив, що має намір подати в ГБР заяви про нібито вчинення злочинів Порошенко і його оточенням. Зокрема, за словами Портнова, мова йде про панамських офшорах, розкраданнях в армії, а також оборонне замовлення для «Кузні на Рибальському».

Директор ГБР Роман Труба 23 травня повідомив, що бюро вивчає заяву Портнова про вчинення економічного злочину Порошенко. За словами Труби, в даній заяві йдеться про вчинення «певних економічних злочинів, які пов’язані з» Ленінською кузнею «(нині -» Кузня на Рибальському «).

В кінці липня лідер партії «Європейська солідарність», п’ятий президент України Петро Порошенко повідомляв, що на допиті в Державному бюро розслідувань він давав пояснення, що стосуються угоди про купівлю-продаж заводу «Кузня на Рибальському».

До середини листопада 2018 року основним акціонером ПрАТ з пакетом в 73,9067% акцій приватизованого в 1995 році суднозаводу виступало ПАТ ЗНКІФ «Прайм Ессетс Капітал» (раніше — «Фонд» Петра Порошенко «), в якому були сконцентровані активи президента. Другим за величиною акціонером з пакетом в 20,1280% акцій виступав ПАТ «ЗНКІФ» ВІК «, що сконцентрував активи народного депутата Ігоря Кононенко.

У вересні 2018 року група «ТАС» Сергія Тігіпка повідомила про попередню домовленість про покупку суднозаводу, 15 листопада корпоративні інвестфонди «Прайм Ессетс Капітал» і «ВІК» повідомили про підписання з кіпрською Еwins Ltd пакета документів про продаж «Кузні на Рибальському». Вартість 73,96% акцій ПрАТ «Завод» Кузня на Рибальському «, що належали інвестфонду» Прайм Ессетс Кепітал «Петра Порошенка, за договором купівлі-продажу з компанією Ewins Limited Сергія Тігіпка від 15 листопада 2018 року склала $ 235,79 млн.

У 2016 році уряд України надав ПАТ «Ленкузня» право на здійснення експорту товарів військового призначення власного виробництва та імпорту товарів військового призначення в інтересах власного виробництва терміном до 1 червня 2018 року, в 2017 році з урахуванням перейменування підприємства в ПрАТ «Завод» Кузня на Рибальському «його повноваження спецекспортера продовжені терміном до 1 січня 2021 року.

Поделиться публикацией