ОСНОВНА МЕТА ВИКОРИСТАННЯ ПВК «ВАГНЕР» В УКРАЇНІ – ПЕРЕЛАМАТИ ХІД ВІЙНИ – THE ECONOMIST

У російському вторгненні в Україну беруть участь близько 190 тисяч кадрових військових, і залучення до нього тисяч найманців ПВК «Вагнер» (нині «Ліга») не зможе вплинути на результат. Але російський диктатор Владімір Путін хоче використати найманців в Україні з іншою метою, пише The Economist.

Якщо раніше найманцями «Вагнера» могли стати люди з досвідом служби в силових структурах, які мають певні військові навички, то зараз у найманці беруть тих, кому раніше відмовляли через малий бойовий досвід чи сумнівне минуле. «Вони беруть усіх», — говорить російський журналіст Ілля Рождественський, який вивчає роботу російських ПВК.

Найманці, які прибули до України, ймовірно, не воюють з частинами регулярної російської армії, припускають журналісти. СБУ повідомляла, що групи «вагнерівців» відправляли до Києва для вбивства української влади. Кремль дійсно планував зміну влади у Києві на проросійську, але «бліцкриг» провалився, взяти столицю України окупанти не змогли.

«Журналісти, які відстежують діяльність цієї групи, вважають, що їх використання для такої делікатної місії є малоймовірним», — наголошується в матеріалі.

Натомість найманців перекидають у тимчасово окуповані райони Донеччинии та Луганщини, вони мають посилити лави так званих «армійських корпусів», щоб спробувати прорвати оборону ЗСУ на сході. Міноборони Великої Британії 28 березня повідомило, що на Донбас можуть відправити понад 1 тисячу найманців, включно з найвищим керівництвом ПВК «Вагнер».

«Навіть якщо до України прибуде більше російських найманців (ніж повідомляло МО Великої Британії – ред.), їхній послужний список говорить про те, що вони можуть зробити внесок не так у динаміку конфлікту, як у наростаючий вал військових злочинів», — додається в матеріалі.

Саме залякування, жорстокі вбивства та тортури й стануть основним завданням «вагнерівців» в Україні, припускають журналісти, посилаючись на звірства найманців у Сирії та інших країнах. Найманці, які прибувають зараз до України, схоже, не входять до основної групи «Вагнера», а приєднуються до нових спеціальних формувань, зазначає видання. «Вони використовують стару інфраструктуру «Вагнера» – базу, канали вербування. Але це не те, що ми звикли називати «Вагнером», — говорить російський журналіст Ілля Барабанов. В Україні найманцям пропонують 2 367 доларів на місяць (понад 200 тисяч рублів). І це у кілька разів більше, ніж доходи солдатів регулярної армії.

Росія може перекинути в Україну «вагнерівців» з Лівії і Центральноафриканської республіки, але така ротація буде незначною, вважає Барабанов. Адже попри війну ПВК «Вагнер» продовжує виконувати інші «контракти» за кордоном.

Поделиться публикацией