НЕКЕРОВАНІ РЕАКТИВНІ СНАРЯДИ РС-80 «ОСКОЛ» УСПІШНО ПРОЙШЛИ ЧЕРГОВИЙ ЕТАП ДЕРЖАВНИХ ВИПРОБУВАНЬ

Некерованих реактивні снаряди РС-80 “Оскол”, які розроблені та виготовляються ДАХК “Артем”, що входить до складу ДК“Укроборонпром”, успішно пройшли черговий етап Державних випробувань, що  проводяться випробувальною бригадою Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки Міністерства оборони України під контролем Державної комісії. Таку інформацію повідомив Military Navigator 18 вересня ц.р.

Для випробувань РС-80 був залучений льотний склад та фронтові бомбардувальники Су-24М однієї з бригад Повітряних Сил Збройних Сил України, які здійснювали вильоти на вогневе застосування нової зброї.  Під час випробувань, у присутності замовника, було підтверджено відповідність РС-80 тактико-технічним характеристикам та можливість їх застосування з бойових літаків.

РС-80 “Оскол”, калібром 80-мм, мають надзвукову швидкість польоту та спроектовані для озброєння вертольотів, літаків, а також наземних платформ. РС-80 призначена для знищення живої сили противника, бронетехніки, фортифікаційних споруд та інших цілей. Для забезпечення найбільш ефективного знищення противника, конструктори ДАХК “Артем” передбачили оснащення РС-80 різними бойовими частинами та детонаторами.

Наприклад, оснащення цієї ракети пучково-осколковою бойовою частиною з програмованим підривачем дозволяє здійснювати підрив ракети безпосередньо у повітрі у декількох метрах від цілі. У порівнянні із звичайним підривом, який проходить після удару ракети об землю, повітряний підрив дозволяє направити на противника більшу кількість осколків, що значно підвищує ефективність ураження цілі. При цьому дальність ураження наземних цілей становить понад 7 км. Окрім того, РС-80 може оснащуватись і кумулятивною бойовою частиною, для знищення бронетехніки противника.

В цей же час, фронтовий бомбардувальник Су-24М, є одним з найбільш потужних літаків, що стоять на озброєнні Повітряних Сил ЗСУ. Він призначений для  завдання ракетно-бомбових ударів по наземним силам противника та має широку номенклатуру озброєння, включаючи бомби та ракети. Загалом, Су-24М може підняти до 8 т. різноманітного озброєння. Су-24М оснащений крилом змінної стрілоподібності, що забезпечує найкращі аеродинамічні характеристики на всіх режимах польоту, включаючи надзвукову швидкість у 1700 км/год. Саме завдяки таким можливостям Су-24М, ракети РС-80 “Оскол” від ДАХК “Артем” були випробувані на всіх режимах польоту та під час різних погодних умов.

Наразі РС-80 вже пройшли випробування з наземних платформ, вертольотів та літаків, за результатами яких було визнано їх відповідність основним тактико-технічним характеристикам. Таким чином, проведення Державних випробувань цих ракет, що є обов‘язковою умовою прийняття цих ракет на озброєння Збройними Силами України, знаходиться на фінальній стадії.

 

 

Поделиться публикацией