НАСТУПАЄ ЕПОХА АВТОНОВНИХ РОБОТІВ. УКРАЇНА НАМАГАЄТЬСЯ НЕ ВІДСТАВАТИ – ЦДАКР

Про це йдеться у статті директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентина Бадрака у виданні LB.UA.

 

Зокрема, експерт звертає увагу на те, що армії найбільш потужних країн світу протягом останніх років суттєві ресурси вкладають саме у роботизацію, у створення автономно діючих систем, які здатні розмивати поняття поля бою, лінії фронту та дозволяти наносити ураження противнику з будь-якого місця.

Зокрема, автор звертає увагу на досвід Великобританії.

«У березні 2021 року Міноборони Великобританії у плануванні майбутнього вигляду збройних сил вирішило різко змістити акцент на закупівлю бойових роботизованих систем. Таку заяву зробив начальник Генерального штабу ЗС Великобританії генерал Ніколас Картер. Зокрема, плани закупівлі до 2030 року включають отримання армією близько 30 000 бойових роботів, що дозволить скоротити чисельність військ – до 2024 року планується скоротити 10 000 військовослужбовців, до 2030 року ще 2500. Генерал Картер прямо заявив, що «ми зосередимо наші інвестиції на нових технологіях, які революціонізують війну: штучний інтелект, безпілотні літальні апарати, бойова енергетична зброя та багато іншого». З іншого боку, на тлі цього рішення очікується значне збільшення воєнних витрат країни. Згідно з заявою прем’єр-міністра Бориса Джонсона, витрати на оборону протягом наступних чотирьох років збільшяться на 16,5 млрд фунтів, тобто на 18,5 млрд євро».

Поделиться публикацией