НАВІТЬ КОЛИСЬ ПРОРОСІЙСЬКА СЕРБІЯ ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ БОЄПРИПАСИ ДО РСЗВ “ГРАД”

Європа остаточно “прозріла”, а передача колись проросійською Сербією боєприпасів до РСЗВ «Град» для ЗСУ — це потужний та симптоматичний сигнал для Путіна, кажуть екперти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння. “Навіть колишні “друзі” відвертаються від Росії, і це реальний крок до створення антипутінської коаліції”, — зазначили “ОПК” в коментарі ЦДАКР.

1 березня стало відомо, що Збройні Сили України застосовують сербські реактивні ракети калібру 122-мм нового зразка ER Grad 2000. Ці боєприпаси значно перевищують можливості інших ракет в арсеналі українського війська.

Новину оприлюднили аналітики OSINT-каналу Ukraine Weapons Tracker.

За даними UWP, ракети були помічені в Україні ще кілька місяців тому, проте з міркувань безпеки не публікувались виданням. Відомо, що боєприпаси у сербського підприємства Krušik придбала канадська компанія JNJ Export Import.

Після публічного розголосу про можливий продаж Сербією 3500 ракет до РСЗВ через посередника аналітики UWP підтвердили, що сербські ракети дійсно були поставлені ЗСУ та використовуються ЗСУ у війні проти Росії.

Відомо, що із Сербії до Туреччини контейнери з боєприпасами транспортувала компанія Arca Savunma Sanayi Ticaret, а вже звідти через Словаччину ракети доставили до України.

Головна відмінність реактивних боєприпасів ER Grad 2000 сербської оборонної компанії Krušik – збільшена до 40 км максимальна дальність ураження, що в два рази більше за дальність радянських ракет 9М21ОФ.

Для підвищення дальності польоту сербські конструктори замінили паливо у ракеті на більш потужне. Маса її бойової частини не змінилася й становить трохи більше 19 кілограмів, а загальна вага зросла на три кілограми – до 69.

Поделиться публикацией