КОРАБЛІ ТУРЕЧЧИНИ ТА США ПРОВЕЛИ ТРЕНУВАННЯ

Військові кораблі Туреччини та США провели тренування в Центральному та Східному Середземномор’ї.

Про це 30 липня ц.р. Укрінформ, посилаючись на Міноборони Туреччини.

«У Центральному та Східному Середземномор’ї були проведені морські тренування між авіаносною ударною групою ВМС США на чолі з атомним авіаносцем Eisenhower та бойовим підрозділом ВМС Туреччини фрегатом Kemalreis у рамках операції «Середземноморський щит», — йдеться у повідомленні.

Авіаносна ударна група ВМС США на чолі з авіаносцем Eisenhower увійшла в Середземне море через Суецький канал 25 липня. Авіаносець супроводжують ракетні крейсери San Jacinto і Vella Gulf, а також есмінці Truxtun, James Willians і Stout. На борту авіаносця 48 винищувачів. Вона також провела спільні тренування з ВМС Греції.

Як відомо, зараз спостерігається загострення у турецько-грецьких відносинах. Воно відбулося після того, як острів Кастелорізо на грецькому сході опинився в центрі суперечки між Грецією і Туреччиною з приводу розмежування морських зон і визначенні виключної економічної зони.

Так, 21 липня турецька гідрографічна служба випустила міжнародне оповіщення (Navtex) про сейсмічні дослідження на південь і на схід острова Кастелорізо з 21 липня до 2 серпня.

Дослідне судно Oruc Reis планувало проводити обстеження для вивчення покладів нафти та природного газу в цьому районі. Туди також були відправлені турецькі військові кораблі. Збройні сили Греції були приведені у бойову готовність по всій країні. А МЗС Греції заявило протест Туреччині та порушило це питання в ЄС, НАТО і ООН.

Позиція Греції полягає в тому, що турецькі дослідження порушують її континентальний шельф.

Натомість позиція Туреччини полягає в тому, що Кастелорізо не має континентального шельфу.

Туреччина назвала претензії Греції з приводу запланованих Туреччиною сейсмічних досліджень в районі Кастелорізо необгрунтованими.

Наразі Туреччина вже видала «анти-NAVTEX», оголосивши грецьку ініціативу щодо зони навколо Кастелорізо незаконною. Дослідне судно Oruс Reis перебуває у порту Анталії.

На думку багатьох аналітиків, відносини Туреччини та Греції на сьогодні є найгіршими з 1974 року — часу збройного протистояння на острові Кіпр.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поделиться публикацией