КИТАЙ ДОПОМАГАЄ РФ ДАНИМИ СУПУТНИКОВОЇ РОЗВІДКИ

Сполучені Штати попереджають союзників, що Китай посилив свою підтримку Росії, зокрема шляхом надання даних геопросторової розвідки, щоб допомогти Москві у її війні проти України. Про це повідомив Bloomberg.

За словами людей, знайомих із ситуацією, на тлі ознак подальшої військової інтеграції між двома країнами Китай надав Росії супутникові знімки для військових цілей, а також мікроелектроніку і верстати для танків. Підтримка Китаю також включає оптичні прилади, паливо для ракет і посилення космічної співпраці, сказало одне з джерел Bloomberg.

Представники Ради нацбезпеки Білого дому відмовилися від коментарів з даного приводу. МЗС Китаю також не прокоментувало інформацію, пише видання. Як зазначається у публікації, Пекін прагне зобразити себе здебільшого нейтральним перед обличчям повномасштабної війни в Україні, однак він створив глибокий союз із Москвою в рамках того, що Сі Цзіньпін і Володимир Путін назвали дружбою «без кордонів» напередодні зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні.

У 2023 році обсяг торгівлі між двома країнами сягнув рекордних $240 мільярдів. Китай після відтоку з РФ західних виробників і численних санкцій став для свого сусіда постачальником усього — від одягу до техніки та автомобілів. Водночас Росія збільшила експорт до Китаю таких сировинних товарів, як вугілля та нафта. Підтримка Китаєм Росії посилилася за останні місяці, повідомили люди, які говорили на умовах анонімності. За словами джерел, США та їхні союзники намагатимуться донести свою стурбованість до Пекіна й активізувати зусилля з припинення підтримки Китаєм російської оборонної промисловості. Як повідомляв Укрінформ, речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Сполучені Штати зберігають стурбованість у зв’язку з посиленням взаємодії між Москвою і Пекіном та виступають проти будь-яких кроків з боку КНР, які могли б підтримати агресію РФ в Україні.

Поделиться публикацией