ДВА ВАРІАНТИ РОЗКОЛУ НАТО, ЯКІ МОЖЕ ВИКОРИСТАТИ РОСІЯ – ШВЕДСЬКИЙ ЕКСПЕРТ

Шведський військовий аналітик підполковник Йоакім Паасіківі назвав два варіанти, які може використати Росія для того, щоб спричинити розкол у НАТО, відносини з яким у Кремлі нещодавно назвали «прямою конфронтацією».

«Росія чинить тиск на острови Шпіцберген в Арктиці. Це норвезький архіпелаг. Він демілітаризований. Певні економічні активності там мають і Росія, і Норвегія. Для врегулювання стану справ існує стара конвенція. Якщо росіяни спробують влаштувати провокації на Шпіцбергені – про що вони почали говорити кілька років тому – це стане викликом для тих членів Альянсу, які мають інтереси в Арктиці: США, Канади, Британії, скандинавських країн. Але чи буде це проблемою для Туреччини? Для Чорногорії? Для решти Альянсу? Це може стати одним із способів тиску на НАТО та спробою його розколоти», – сказав Паасіківі в інтерв’ю LIGA.net.

Іншим варіантом військовий аналітик називає «блискавичний напад на країни Балтії», який Росія поєднає з «серйозними ядерними загрозами». «У війні з окремими європейськими країнами або групою європейських країн росіяни мають більше шансів, ніж проти всього Альянсу за підтримки США», – сказав Паасіківі.

За його словами, строки нападу Росії на країни НАТО залежать від успіхів росіян в Україні і «поки Україна бореться, Росія для нас – менша проблема. Якщо ми покинемо Україну вмирати, нам доведеться воювати самим». «Проблема не в тому, коли будуть готові росіяни, а в тому, коли будемо готові ми. Європейським збройним силам потрібно нарощувати власні потужності, щоб бути готовими раніше зa росіян», – сказав Паасіківі, заявивши, що «якщо ми не будемо готові через три роки – ми запізнимося».

Поделиться публикацией