ЗСУ В ДЕСЯТЦІ НАЙСИЛЬНІШИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ АРМІЙ, ВВАЖАЄ ПОРОШЕНКО

Збройні сили України в цьому році змогли досягти вражаючих результатів — а саме, ЗСУ увійшли в десятку найбільш найсильніших армій Європи, і зараз займають восьме місце серед країн, що не входять до складу Альянсу, висловив переконання президент України Петро Порошенко у своєму Twitter 25 квітня 2018 р.

 

«ЗСУ увійшли в десятку найсильніших армій Європи. За версією Global Firepower українська армія найсильніша на європейському континенті серед збройних сил країн — не членів НАТО.» — написав Порошенко.

 

За версією Global Firepower саме українська армія – найсильніша на європейському континенті серед збройних сил країн-не членів НАТО.

 

Нагадаємо, Збройні сили України за рік піднялися на одну сходинку в рейтингу найсильніших армій світу Global Firepower і зайняли 29 місце, всього в рейтингу 136 країн. Зараз українська армія знаходиться між Грецією (28 місце) і Чехією (30 місце). Топ-3 найсильніших армій світу традиційно складають США, РФ і КНР.

 

Проте, як вказує zn.ua, ЗМІ вважають, що хоча за минулий рік українська армія і піднялася на одну сходинку серед найсильніших армій у світі, але все одно знаходиться значно нижче, ніж до початку АТО. До 2014 року в рейтингу найпотужніших світових армій наша країна займала 21 позицію.

 

Китай в 2018 році збільшить витрати на оборону на 8,1%, після чого бюджет складе 1,11 трлн юанів, а це близько 175 мільярдів доларів.

 

Президент США Дональд Трамп пропонує на 2019 рік збільшити оборонні витрати до 716 мільярдів доларів. Ця сума має покрити річний бюджет Пентагону, зокрема, на поточні війни та та підтримку ядерного арсеналу США.

 

До 2035 року Швеція планує подвоїти свій бюджет на потреби оборонного сектору з 6,5 мільярдів доларів на рік до більш як 14 мільярдів. Однією з причин такого рішення стали дії Росії в Україні та Грузії.

 

Наприкінці січня парламент Данії ухвалив рішення про збільшення протягом наступних шести років своїх видатків на оборонну сферу більш як на 50%. Причиною також стало наростання загрози з боку Росії.

Коментуючи рейтинг в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр», директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак зазначив, що високий рейтинг ЗСУ пов’язаний передусім з «непередбачуваною слабкістю більшості армій країн Європи та неочікуваною військовою слабкістю військово-політичного блоку НАТО через виявлену неспроможність до оперативних консолідованих рішень.». «Така ситуація вигідна президенту Порошенку та військовому істеблішменту, оскільки дозволяє камуфлювати ганебну помилку військово-політичного керівництва України – створення в державі призовного війська радянського типу, яке має роздуті штати, але має величезні некомплекти, як у людському компоненті, так і у номенклатурі нових озброєнь», — написав експерт на своїй сторінці у Facebook.

«Ми справді пишаємося нашими вояками, проте маємо право вимагати належного відношення до тих, хто зі зброєю в руках боронить державу, а також – що головне, — вимагати від військово-політичного керівництва України перейти до більш зрозумілої кадрової політики в ЗСУ, та від закриття дірок на передовій людськими тілами до забезпечення армії сучасними озброєннями», — вважає керівник ЦДАКР. «Переконаний, що глава держави не має морального права підвищувати власний рейтинг за рахунок хоробрих патріотів на передовій – замість цього пропоную йому створити реальну дієву систему переозброєння ЗСУ шляхом створення відповідного органу у виконавчій владі замість ручного управління, кардинально змінити кадрову політику в ЗСУ та нарешті почати будувати професійну армію», — додав Бадрак.

Поделиться публикацией