ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНИ ЗАБЕЗПЕЧЕНІ СУЧАСНИМИ ЗАСОБАМИ РАДІАЦІЙНОГО, ХІМІЧНОГО ТА БІОЛОГІЧНОГО ЗАХИСТУ ЛИШЕ НА 2% ВІД ПОТРЕБ — ЮРІЙ СТОРОНСЬКИЙ

Збройні сили України забезпечені сучасними засобами радіаційного, хімічного та біологічного захисту лише на 2% від потреб. Про це в інтерв’ю агентству повідомив генеральний конструктор розвитку Військ РХБЗ (радіаціного-хімічного-біологічного захисту), директор – генеральний конструктор ПП «НВПП «Спаринг-Віст Центр» Юрій Сторонський.

«Абсолютні цифри я називати не маю права, але якщо казати у відсотках – це лише близько 2% від наявних потреб ЗСУ. Це дуже мало. Перші засоби ми поставили Міністерству оборони ще 2004 року, і з того часу вони закупили дуже незначну їх кількість. Модернізації заважають, насамперед, пріоритети Міноборони. Ведуться бойові дії, і цей напрямок вважається в кращому випадку другорядним. Засоби РХБЗ не вважаються засобами першої необхідності», – заявив Сторонський.

«Але ми з цим не згодні, і неодноразово намагалися донести нашу позицію до різних державних установ: Україна, як держава, на території якої іде війна, має безліч уразливих до атак об’єктів – наприклад, ядерно небезпечних. АЕС – 15 атомних реакторів… Сховища радіаційних відходів… Хімічна промисловість, підприємства якої можуть стати об’єктами терористичних нападів… Всі вони можуть стати джерелом небезпеки не тільки для Збройних сил, але й для держави в цілому. І наслідки цих потенціальних атак буде дуже важко ліквідувати, якщо попередньо не оснаститись засобами контролю».

ІА «ОПК»

 

Поделиться публикацией
-->