ЗАЯВНИКУ ПОЯСНЮЮТЬ ПРИЧИНУ ВІДМОВИ І ВІН МОЖЕ ПОВТОРНО ЗВЕРНУТИСЯ ЗА ПРАВОМ ОТРИМАННЯ ПОВНОВАЖЕННЯ НА ЕКСПОРТ – ІГОР САВУЛА

 

Система експортного контролю у нашій країні створювалася двадцять років тому, в першу чергу, за ініціативи і за підтримки міжнародної спільноти. Провідна роль у цьому процесі належала Сполученим Штатам. Сьогодні американці стверджують, що в Україні побудована майже ідеальна система експортного контролю. Про це в інтерв’ю ІА «Оборонно-промисловий кур’єр» розповів в.о. голови Державної служби експортного контролю України Ігор Савула.

За його словами, у США питанням експортного контролю займається не одна інституція, як в Україні, а чимало – дозволи видає майже кожне міністерство по своїй сфері діяльності. Проте, зазначає Савула, завдяки обміну інформацією та комп’ютеризації ці процеси відбуваються швидко.

«Ми вивчаємо світову практику у цьому питанні, аби оптимізувати процес. Міністерство економічного розвитку і торгівлі визначило два головних стратегічних пріоритети. У першу чергу,  це суворе дотримання міжнародних зобов’язань. І друге – спрощення всіх процедур щодо надання адміністративних послуг», — повідомив співрозмовник агентства.

Ігор Савула каже, що американські колеги вважають нашу систему експортного контролю ліберальною за відношення до заявника. Мовляв, своїм заявникам вони не пояснюють причин відмови. «А ми пояснюємо,  щоб він чітко зрозумів, що треба доопрацювати. І, згідно українському законодавству, усунувши всі недоліки, заявник має право ще раз звернутися до нашої служби за правом отримання повноважень на експорт своєї продукції», — констатує в.о. голови Державної служби експортного контролю України.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->