ЗАХІДНІ ОБОРОННІ КОМПАНІЇ ГОТОВІ ПРИЙТИ В УКРАЇНУ ПІСЛЯ ВІЙНИ – REUTERS

Західні оборонні компанії зацікавлені у виробництві зброї в Україні, але лише після війни, пише Reuters із посиланням на шістьох керівників, з якими видання поспілкувалось на Паризькому авіасалоні.

Ведучи боротьбу з воєнною агресію РФ, Україна намагається збільшити свій арсенал зброї — від безпілотників і боєприпасів до танків, а також кількість робочих місць і стабілізувати економіку, зруйновану війною. У понеділок заступник міністра України повідомив Reuters, що Київ веде переговори з оборонними компаніями Німеччини, Франції, Італії та Східної Європи щодо можливого виробництва зброї в Україні. Але керівники компаній на найбільших у світі зборах аерокосмічної промисловості заявили, що на даний момент існує занадто великий ризик. «Просто потрібно думати ширше, про стан речей… і про ризик, пов’язаний із спільним виробництвом», — сказав Грег Улмер, який очолює авіаційний бізнес американського оборонного гіганта Lockheed Martin і не знав про жодні прямі переговори з Україною щодо спільного виробництва. Представники двох великих оборонних компаній підтвердили, що чули про українську ініціативу, а один із них додав, що його компанія готова підписати листа про наміри для обговорення промислового партнерства в Україні після закінчення воєнних дій. Однак ніхто з опитаних не висловив зацікавленості у прямих інвестиціях, поки йде війна, оскільки головною проблемою є безпека. Німецька компанія Rheinmetall заявила минулого місяця, що вона створила спільне підприємство з українським державним конгломератом «Укроборонпром» для будівництва та ремонту танків в Україні.

Колишній президент Росії Дмітрій Мєдвєдєв, близький союзник нинішнього президента Володимира Путіна, заявив, що Росія завдасть удару по будь-якому об’єкту, який Rheinmetall створить в Україні.

У травні президент Володимир Зеленський заявив, що Україна працює з британською компанією BAE Systems над створенням української бази для виробництва та ремонту озброєнь – від танків до артилерії. Але керівники компанії зазначили, що ремонтні майданчики легше створити, ніж повномасштабні складальні лінії. «Як і в будь-якій країні, потрібен деякий час, щоб оцінити, хто є правильним партнером, хто що може зробити. І робити це одночасно з війною — завдання нелегке», — сказав Мікаель Йоханссон, генеральний директор шведської компанії Saab. Українські чиновники відмовилися коментувати побоювання оборонних компаній або повідомити, чи пропонують вони страховки чи інші стимули для інвестицій. Великі страховики зазвичай виключають Україну з полісів, заявляючи, що ризики надто великі, хоча Велика Британія та Франція заявили, що планують механізми страхування військових ризиків, щоб допомогти Україні відновитися. Міністерство оборони Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії відмовилося коментувати можливе виробництво зброї в Україні. «Ми маємо намір підтримувати Україну… включаючи її зусилля щодо відновлення значної промислової бази. Наразі ми не маємо жодної конкретної або додаткової інформації щодо спільного оборонного виробництва», — заявив високопоставлений представник Міністерства оборони США.

Однак багато керівників бачать в Україні потенційно більші можливості після закінчення конфлікту. «Ми знаємо, що там є висококваліфіковані кадри, які прагнуть навчатися, надзвичайно винахідливі та мають культуру досягнення поставлених цілей», — сказав Рікардо Мендес, генеральний директор британської та португальської компанії TEKEVER, яка займається виробництвом безпілотників. Компанія TEKEVER не має конкретних планів щодо своєї діяльності після війни, але заявила, що має намір «інвестувати та зробити значний внесок у розвиток української промислової бази безпілотників». Деякі керівники попередили, що існуючі правила можуть обмежити можливості компаній працювати з українською промисловістю навіть після війни. «Коли йдеться про спільне виробництво, уряд США розглядає ці питання дуже уважно… і завжди з огляду на те, що ми не передаємо повністю всі технічні ноу-хау іноземному партнеру», — сказала Нікола Джонсон, старший директор зв’язків з урядом американського виробника безпілотників General Atomics. Проте, на думку аналітиків, завчасне впровадження цієї ідеї у голови керівників може стати розумним кроком. Якщо війна закінчиться протягом наступного року, стратегія України може допомогти почати дискусії щодо створення оборонної промисловості у мирний час. «Це чудова ідея. Це просто питання часу. У довгостроковій перспективі головним завданням буде запровадження України в західну промислову екосистему і, можливо, навіть до політичного та військового альянсу», — сказав Річард Абулафія, аналітик аерокосмічної компанії AeroDynamic Advisories. Однак на сьогоднішній день більшість виробників хочуть продовжувати підтримувати Україну зброєю здалеку.

Поделиться публикацией