ГОЛОВНА МЕТА ДК «УКРОБОРОНПРОМ» — СВОЄЧАСНО ПОСТАВЛЯТИ ЯКІСНЕ ОЗБРОЄННЯ ДО ЗСУ — АБРОМАВИЧУС

Головна мета залишається — своєчасно поставляти якісне озброєння до ЗСУ. Одночасно треба нарощувати експорт і міняти УОП на сучасну компанію.

Про це 20 серпня в інтерв’ю  Цензор.нет заявив глава наглядової ради державного концерну «Укроборонпром» Айварас Абромавичус  .

«Я дивлюся на трансформацію інших державних підприємств, в тому числі, яку ініціював я сам, будучи міністром економіки, і кожен раз бачу, що трансформація в цих компаніях можлива тільки після того, як відбувається заміна керівного персоналу», — додав він.

Абромавичус вважає, що генерального директора «Укроборонпрому» Павла Букіна потрібно міняти, тому що він недостатньо ефективний. І, як практика показує, пов’язаний якимись старими обов’язками. Втрачено контроль над підприємствам, відсутня кооперація серед них, дуже низька продуктивність, величезна проблема з боргами, погана взаємодія з іншими важливими стейкхолдерами, повне відсутність нових, проривних проектів. Потрібно рухатися вперед і дати людям надію, що компанія «Укроборонпром» може управлятися іншими методами.

 

«До того ж , як і в кожної успішної державної компанії, візьмемо «Укрпошту», найлегше трансформація відбувається, коли в якості топ-менеджерів залучаються професійні люди, не пов’язані з галуззю. Сам себе з болота може витягнути тільки барон Мюнхгаузен. Потрібен погляд ззовні», — переконаний глава наглядової ради держконцерну.

Також співбесідник додав, що необхідно визначити пріоритети — як в будь-якому правильному бізнесі на найперспективніший напрямок ти повинен кидати найкращі свої ресурси: людські, часові та матеріальні.

«У нас є хороший потенціал в бронетанковому дивізіоні і на Зорі, але для, «Укроборонпрому», на даному етапі, на мою думку, найперспективнішими є авіабудування і ракетобудування», — додав він.

 

А. Абромавичус наголосив на тому, що  необхідно провести аудит і корпоратизацію держпідприємств оборонної промисловості, для того, щоб з’явилася юридична можливість створювати спільні підприємства, залучати приватних інвесторів. Держава не зможе профінансувати сектор ВПК в достатньому обсязі, тому фокусуватися треба на залученні партнерів на проекти з приватного сектора, як вітчизняного, так і зарубіжного. Обов’язково повинна бути проведена повна інвентаризація майна з подальшим звільненням від того, що є тягарем і поглинає кошти на утримання.

 

«Збереження наукових кадрів інженерів-конструкторів і технологів, залучення молоді для навчання. Втрачаємо найкращих людей. Відходять у Boeing (через дорогу від Антонова в Києві), хтось поїхав в Росію, багато просто знаходять кращі умови в приватному секторі. Наша мета — зробити з УОП привабливого роботодавця», — повідомив глава наглядової ради

 

Підбиваючи підсумки співбесідник повідомив, що до стратегії ДК «Укроборонпром» також відноситься націленість на випуск кінцевої продукції, конкурентоспроможної на зовнішніх ринках, посилення експорту та розвиток випуску цивільної продукції на оборонних підприємствах для забезпечення повного завантаження.

Поделиться публикацией