В УКРАЇНІ СТВОРЕНУ ПОТУЖНУ СИСТЕМУ РЕБ ПРОТИ РАКЕТ І ДРОНІВ

Нова система радіоелектронної боротьби «Покрова», яку вже застосовують на території України, допомагає військовим знищувати російські високоточні ракети й безпілотники «Шахед», збиваючи їх з курсу і роблячи видимими для системи протиповітряної оборони. Про це розповів начальник управління радіоелектронної боротьби Головного управління радіоелектронної та кібероборони Генштабу ЗСУ Андрій Стариков в інтерв’ю ТСН, яке було опубліковано 21 січня.

Спочатку він пояснив, чому так важливо використовувати системи РЕБ у ситуації, що склалася. Стариков зазначив, що на будь-який прилад, який використовує електромагнітний спектр для свого функціонування, можна впливати засобами радіоелектронної боротьби. Це і наземні засоби, і безпілотники морського базування, і високоточна зброя, на кшталт крилатих ракет або БПЛА «Шахед». «Наприклад, ви користуєтеся ключами для блокування автомобіля. Можна зробити так, що він просто не спрацює», — сказав начальник управління РЕБ. Крилаті ракети, якими ЗС РФ постійно атакують Україну, можна виводити з ладу завдяки дії схожого механізму. Це досягається шляхом блокування бортових систем, зокрема й супутникової навігації. Кожна крилата ракета має у себе на борту систему супутникового наведення навігації. Разом із нею є також інерційна система, яка також наводить на ціль, але має велику похибку. Для цього, щоб цю похибку зменшувати, працює система супутникової навігації. Вона визначає і коригує точне місце розташування. Якщо її заблокувати або обдурити завдяки спуфінгу, то похибка у визначенні місця розташування збільшуватиметься, а інерційна система — накопичуватиме хибні дані, перебуваючи в зоні дії цього сигналу РЕБ. Таким чином крилата ракета стає вже не високоточним засобом ураження, а звичайним боєприпасом. Також під дією сигналу системи РЕБ крилата ракета набирає висоту і стає помітною для систем ППО.

Так само можна боротися і з іранськими ударними безпілотниками «Шахед», якими ЗС РФ атакують мирних жителів України та об’єкти критичної інфраструктури. На БПЛА потрібно впливати з трьох сторін протягом усього маршруту руху для того, щоб інерційна система постійно накопичувала похибку. За словами Андрія Старикова, система «Покрова» — передова і фактично її аналогів немає у світі. Вона заважає наведенню крилатих ракет і частково безпілотникам типу «Шахед». Завдяки цьому знижується ефективність використання ЗС РФ такої зброї.

Система здатна підміняти супутникове радіонавігаційне поле, пригнічувати супутникову радіонавігацію по всій лінії бойового зіткнення і на більшій частині території України. Це означає, що не тільки в прифронтових районах, а й практично у всіх областях України під час увімкнення не працюють усі системи, які використовують супутникову навігацію. Точніше, ці системи можуть не працювати, якщо «Покрова» налаштована на придушення сигналів; або показувати некоректні дані, якщо буде підміна координат.

Технічних характеристик «Покрови» немає в публічному доступі.

Поделиться публикацией