В РФ ПРОВЕЛИ НЕВДАЛІ ВИПРОБУВАННЯ ДВОХ БАЛІСТИЧНИХ РАКЕТ – ГУР МОУ

У РФ провели невдалі випробовування ракет, які є носіями ядерної зброї, повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони України. Йдеться про ракети «Ярс» та «Булава».

А саме, 1 листопада відбулися випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-24 «Ярс». Вона, як зазначили в ГУР, є основною у наземному компоненті стратегічних ядерних сил країни-терористки РФ. Її запускали із космодрому «Плєсєцк» в Архангельській області. Ціль була встановлена на полігоні «Кура», що на Камчатці. Запуск здійснив бойовий розрахунок 33 ракетної армії ракетних військ стратегічного призначення ЗС РФ. «За даними ГУР МО України, ракета «Ярс» збилася із курсу, як і під час попередніх командно-штабних навчань стратегічних ядерних сил держави-агресора Росії 25 жовтня 2023 року», – зазначили у розвідці. 25 жовтня росіяни також завершили випробувальний запуск  балістичної ракети РСМ-56 «Булава». Її запускали з підводного ракетного крейсера «Борей». За даними ГУР МОУ, випробування вкотре засвідчили ненадійність ракети «Булава». Крім того, як зазначили в Головному управлінні розвідки, Росія має проблеми і з важкою МБР РС-28 «Сармат» шахтного базування. А це, між іншим, один з ключових проєктів в оголошеному Москвою процесі модернізації стратегічних ядерних сил РФ. «Ракету «Сармат» в Росії створюють з 2009 року. Згідно з первинними планами Москви, її мали прийняти на озброєння ще п’ять років тому – у 2018-му, але дату постійно відтерміновували. Зрештою, «Сармат» прийняли на озброєння лише у вересні 2023-го – після першого і єдиного повноцінного випробування, проведеного у квітні цього року», – додали в ГУР МОУ. Там пояснили, що у порівнянні з виготовленою в Україні МБР РС-20 «Воєвода» створена їй на заміну ракета «Сармат» позбавлена будь-яких переваг у конструкції, головній частині чи методах подолання протиракетної оборони. Фактично, як пояснили в ГУР, «сармат» ― недопрацьована, недосконала, сира ракета.

«Залишаються неподоланими складнощі держави-агресора Росії й у її намірах вдосконалити повітряний компонент стратегічних ядерних сил. У межах часткової модернізації радянських бомбардувальників Ту-160 та Ту-95С росіяни мають здатність щорічно опрацьовувати 1-2 літаки. Заплановане на 2023 рік постачання нових стратегічних бомбардувальників Ту-160М2 перенесене на більш пізній термін, оскільки росіяни так і не змогли відновити виробництво нової версії двигунів НК-32», – додали в ГУР МОУ.

Поделиться публикацией