В РФ ЗБІЛЬШИЛИ ДАЛЬНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ГІПЕРЗВУКОВОЇ РАКЕТИ «КИНДЖАЛ» НА 1000 КМ

Дальність застосування гіперзвукової ракети російського комплексу «Кинджал» досягне приблизно 3000 км з новим літаком-носієм — бомбардувальником Ту-22М3, з МіГ-31к вона становить понад 2000 км. Про це 18 липня повідомило агентство ТАСС джерело в оборонно-промисловому комплексі.

«Кинджал» — це авіаційний ракетний комплекс, тому потрібно дивитися на його дальність застосування з урахуванням бойового радіусу носія. Для Ту-22М3, на якому найближчим часом буде проходити випробування ракета, дальність ураження цілей гіперзвукової ракетою складе більше 3000 км», — сказав співрозмовник агентства. Джерело відмовилося назвати точну дальність ракети комплексу «Кинджал».

При цьому ТАСС не має офіційного підтвердження наданої джерелом інформації.

У бойових умовах враховується не максимальна дальність літака, а так званий бойовий радіус дії. Це передбачає максимальну відстань, на якому літак може вирішувати бойові завдання — долетіти до мети, вразити її й повернутися на аеродром базування. Зазвичай бойовий радіус дії більш ніж в два рази менше максимальної дальності.

Про створення в Росії авіакомплексу «Кинджал» з гіперзвукової ракетою вперше повідомив в березні президент РФ Володимир Путін. Главою держави для комплексу була заявлена ​​дальність понад 2000 км. Штатним носієм ракет на сьогоднішній день є винищувач МіГ-31к.

 

В ході застосування ракета спочатку розганяється літаком до максимально можливої ​​швидкості, після скидання вона включає власний твердопаливний двигун і набирає гіперзвукову швидкість — 10 швидкостей звуку. Ракета «Кинджал» здатна маневрувати на цій швидкості і залишатися практично невразливою для існуючих систем ППО і ПРО.

Крім збільшення дальності, Ту-22М3 зможе нести відразу кілька ракет «Кинджал», про що раніше повідомляв ТАСС інше джерело в «оборонці».

Ракета, за даними відкритих джерел, створена на базі аеробалістичних ракети наземного оперативно-тактичного комплексу «Іскандер». Дальність наземного аналога не перевищує 500 км.

Поделиться публикацией